Mojje är inte klar med livet

Tänk dig att få en hjärtinfarkt i ett direktsänt tv-program. Det var vad som hände Mojje mitt under inspelningen av Let’s Dance men det förstod han inte då.

Man med blont lockigt hår och svart t-tröja

Morgan Johansson Milacki är mest känd som Mojje efter många år som artist och programledare. Han har stått på scen i nästan hela sitt liv och många känner också igen honom från tv-rutan som programledare för bland annat Lattjo Lajban.

För sju år sedan när Mojje var 36 år gammal ställde han upp i Let’s Dance och uppträdde med olika dansnummer för hela svenska folket. Det var under en repetition inför en tävlingskväll som Mojje första gången kände smärtan i bröstet och att det blev svårt att andas. Han fick rådet att åka in till sjukhus, men på akuten visade det sig att EKG-apparaten inte fungerade. Läkaren skrev ut astmaspray men med medicinen kändes allt bara värre.

- Under tävlingen två dagar senare hände det igen. Jag fick otroligt ont mitt i bröstet. Det kändes som att en elefant stod på mig och vägrade att kliva av. Så fort röda lampan på kameran hade slocknat så föll jag ihop, berättar Mojje.

En läkare som fanns med i studion undersökte honom och trodde att Mojje kunde ha drabbats av panikångest. Samma kväll efter tävlingen flög han hem till Gotland och passade på att ringa en psykolog eftersom han tänkte att det kanske var ångest som orsakat besvären som han kände.

- Psykologen uppmanade mig att åka till akuten igen och när de tog EKG så skickade de mig raka vägen till Karolinska sjukhuset i helikopter för operation. Jag hade fått en propp i ett av hjärtats kärl som stoppade upp blodet och de var tvungna att spränga den proppen, förklarar Mojje.

Hjärtinfarkten satte sina spår 

Idag mår Mojje mycket bättre men hjärtinfarkten har satt spår i honom och har förändrat hur han tänker på att ta hand om sig själv och vad som är viktigt i livet.

- Jag bär på en helt annan rädsla idag än före hjärtinfarkten och tänker på det varje dag. Många av oss servar nog oftare bilen än våra kroppar, men idag försöker jag leva annorlunda och ta hand om mig bättre och undvika stressiga situationer, säger Mojje.

Hjärtinfarkten har också påverkat hela familjen. Till exempel har Mojjes pappa fått en tankeställare efteråt och lyckats sänka sitt höga blodtryck. Att få vara med familjen är det som är viktigast av allt. Mojje har två egna barn Milo, 11 och Theo, 15 år och två bonusbarn med sin nya fru Pernilla och tiden tillsammans med dem är det som betyder mest. 

- Saker som är ytliga och kunde vara viktigt för mig förut som dyra bilar och sånt har jag valt bort. Jag älskar och uppskattar upplevelser med familj och vänner som resor, sticka till stranden, grilla och bara att få tid ihop. När barnen går och lägger sig och jag sitter och pratar med dom på kvällen - då kommer hela dagen upp. Vi skrattar och fnittrar mycket, ler Mojje.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Dagens forskning är morgondagens vård

Så här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.

Se målen för 11 sjukdomar