”Jag vill att forskningen ska gå framåt”

Karoline valde att bli månadsgivare till Hjärt-Lungfonden efter att hennes kära pappa hastigt gick bort av en hjärtinfarkt. Genom att stödja forskningen är hon med och gör skillnad för kommande generationer.

Ung kvinna med blont hår i solstol

I Karlsholmsbruk, en liten ort utanför Gävle, bor 29-åriga Karoline Hållander. Hon jobbar som förskollärare och har nyligen flyttat in i sitt drömhus tillsammans med sin sambo Ricardo och katten Ludde. Efter att hennes pappa plötsligt gick bort av en hjärtinfarkt valde hon att bli månadsgivare till Hjärt-Lungfonden. Här berättar hon om tankarna kring att stödja forskningen och om sina förväntningar.

Jag valde att bli månadsgivare av två skäl. Dels för min pappa som hastigt gick bort i hjärtinfarkt i februari 2014, men även för min egen skull så att forskningen kan gå framåt

Varför valde du att bli månadsgivare till Hjärt-Lungfonden?
– Jag valde att bli månadsgivare av två skäl. Dels för min pappa som hastigt gick bort i hjärtinfarkt i februari 2014, men även för min egen skull så att forskningen kan gå framåt. Kanske kan min insats bidra till att jag eller någon annan slipper drabbas. För mig var det en självklarhet att bli månadsgivare ganska snart efter pappas död. Eftersom ärftliga anlag är en av faktorerna till hjärt- och kärlsjukdomar så finns oron där hela tiden.

Kan du berätta vad som hände med din pappa?
– Min sambo och jag hade efter ett tufft år bokat en utlandsresa för att sola, bada och hämta nya krafter. Tyvärr fick resan en helt annan effekt.  

En morgon på hotellet ringde Karolines mamma för att berätta att Karolines pappa hade gått bort av en hjärtinfarkt under natten. Han hade varit helt som vanligt dagen innan och det fanns inga tecken på att han mådde dåligt. Beskedet kom som en chock.

– På en sekund gick vi från paradis till helvete. Pappa hade gått och lagt sig på kvällen, för att sen aldrig vakna igen och det kom helt utan förvarning. Han har alltid varit stark i mina ögon. En aktiv person som sällan satt stilla och full av energi. Ändå var det just han som fick lämna oss. Mina barn kommer aldrig få träffa sin morfar. Det gör ont och känns orättvist.

Tillåt dig att vara ledsen, arg och förtvivlad. Möt alla känslor som kommer både positiva och negativa och skratta när du kan

Hart du något råd till andra som mist en närstående?
– Tillåt dig att vara ledsen, arg och förtvivlad. Möt alla känslor som kommer både positiva och negativa och skratta när du kan. I början hade jag dåligt samvete när jag skrattade men det hjälper oss i sorgen. Tillbringa tid med dina nära och gör saker ihop och släpp alla "måsten" och tillåt dig att sörja. 

Karoline berättar att hennes pappas hastiga bortgång bidragit till att stärka banden till familjen och att det hjälpt henne ta vara på livet bättre.

– Uttrycket "inget ont som inte för något gott med sig" har fått en ny innebörd för mig. Idag står jag och min kvarvarande familj om möjligt ännu närmare varandra. Mitt i all bedrövelse har jag tänkt om och prioriterar det som är viktigt för mig. Ta vara på dagen, morgondagen vet vi ingenting om.

Vad är dina förväntningar på Hjärt-Lungfonden?
– Mina förväntningar på Hjärt-Lungfonden är att de ska kunna fortsätta sin forskning som idag. Till det behövs pengar. Bli månadsgivare du med. Ditt och mitt bidrag kan göra skillnad!

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt
Bli månadsgivare och få DN +Allt gratis i sex månader

Bli månadsgivare – Stöd livsviktig forskning

Bli månadsgivare och stöd forskningen långsiktigt. Som månadsgivare får du tidningen Forskning för hälsa fyra gånger per år. Just nu får alla nya månadsgivare även en gratis digital prenumeration på DN +Allt.

Bli månadsgivare nu