”Jag fick höra att jag var för ung”

Nu dör jag. Så tänkte 39-åriga Linda Andersson när hon omgiven av sina fyra barn låg i sängen i väntan på ambulansen. I januari 2016 var hjärtinfarkten ett faktum.

Kvinna med två barn på en brygga.

Publicerad december 2019 | Uppdaterad 23 januari 2023

Julen är över och Linda Andersson är mitt uppe i att stöka bort det sista pyntet. Sambon är hos grannen och de fyra barnen, i åldrar mellan knappt fyra månader och åtta år, är inne med Linda när hon började plocka ner granen. Då händer det.

– Jag fick en sådan fruktansvärd värk i armarna och kände ett enormt tryck över bröstet. Det är svårt att beskriva känslan, men smärtan är extrem. Det kändes som kramp och jag fick väldigt svårt andas, berättar hon.  

Hade sökt hjälp tidigare

Vid två tidigare tillfällen hade Linda uppsökt vård på grund av liknande symptom.

– Jag fick höra att jag var för ung för att få en hjärtinfarkt och personalen misstänkte istället gallsten och panikångest. I den andra vändan ringde jag ambulans och efter det uppmanade sjukhuspersonalen mig till att försöka lugna ner mig hemma istället om symptomen kom tillbaka, berättar hon.

Därför beslöt sig Linda för att lägga sig och vila den där dagen i januari. Hon andades så lugnt det gick och med henne i sängen låg både sambon och barnen.

– Jag ville ha dem där. Jag kommer ihåg att jag tänkte ”den här gången kommer jag att dö”.

Viktigt att känna till att även unga kan drabbas

Till slut blev smärtan för mycket och när Linda ringde sjukvårdsupplysningen och beskrev sina symptom bad rösten i andra luren henne att genast åka in. Ambulans tillkallades.

– Jag var helt fokuserad på att barnen inte skulle bli oroliga, rädda eller ledsna. När jag rullades ut på båren släppte det. Då kom tårarna.

 På sjukhuset konstaterades det att Linda drabbats av spontan kranskärlsdissektion och hjärtinfarkt.

– Det var inte ett roligt besked, men jag blev samtidigt lättad över att bli tagen på allvar. Jag visste att något var fel och jag hade rätt, säger Linda som nu ser det som sin uppgift att upplysa om att alla kan drabbas.

– Det är viktigt att komma ihåg att även unga kan råka ut för det här. Jag hade fött barn några månader tidigare och i mitt fall var hjärtinfarkten graviditetsrelaterad.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt
Kvinna som ler och påtar i trädgård.

Det gäller alla som drabbats av hjärtinfarkt

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdomar än av något annat. Forskning är lösningen men saknar pengar. Har du möjlighet att hjälpa till?

Ge en gåva till forskningen