Hjärtrehabilitering ger Jan-Olof ett gott liv

Jan-Olof Blomster bor i Björkvik, tre mil från Katrineholm. Det är han glad över. På Kullbergska sjukhuset får han nämligen Sveriges bästa hjärtrehabilitering.

Äldre man lyfter sitt barnbarn

Jan-Olof Blomster har strukit nattmackorna ur sitt liv. Kaffebröd äter han inte heller. Däremot har han börjat motionera regelbundet. Och i en liten bok kan han följa sina värden vad gäller blodtryck, blodfetter och socker.

Vändningen kom en sommar då Jan-Olof jobbade med veden hemma i Björkvik. Plötsligt började det smärta uppåt halsen. Inte en gång utan upprepade gånger. Då började han misstänka att det kanske var något som inte stämde med hans hjärta, ringde sin husläkare och bad att få komma in och göra ett arbets-EKG.

Det var den 17 juli och det visade sig att jag hade instabil kärlkramp

– Det var den 17 juli och det visade sig att jag hade instabil kärlkramp. Jag fick åka direkt till sjukhuset i Eskilstuna för ballongvidgning och man satte även in stentar i två kärl, berättar Jan-Olof Blomster.

Samtidigt upptäcktes det att Jan-Olof led av diabetes, något han inte haft en aning om tidigare.

Hjärtrehabiliteringen viktig

Medan Jan-Olof ännu var kvar i Eskilstuna bokades han upp för ett möte med hjärtrehabteamet vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, som är hans hemmasjukhus, och bara ett par dagar senare träffade han en hjärtsjuksköterska som tog prover, informerade honom om Kullbergska sjukhusets hjärtrehabiliteringsprogram samt gav honom en bok där hon fört in hans värden.

För den då 62-årige Jan-Olof var det självklart att gå med i hjärtrehabiliteringsprogrammet fullt ut. Det faktum att han fått diabetes gjorde honom extra motiverad.

– Det är ett fantastiskt program och jag inser att jag haft stor tur. Min bror, som bor i Dalarna, fick en hjärtinfarkt i somras och han har inte alls haft samma eftervård, säger han.

Tre dagar i veckan deltar Jan-Olof i ett fysiskt träningsprogram och i samband med träningarna träffar gruppen även hjärtteamets kurator och en hjärtsjuksköterska.

Kuratorn kan vi fråga om allt som har med själen att göra och sjuksköterskan om allt som har med kroppen att göra

– Kuratorn kan vi fråga om allt som har med själen att göra och sjuksköterskan om allt som har med kroppen att göra. Den som vill kan dessutom boka upp individuella möten, berättar Jan-Olof.

Varannan vecka träffar gruppen dessutom hjärtöverläkaren Gunvor Finnas. Ingen ska behöva gå omkring med obesvarade frågor.

Nya sundare vanor

För att skaffa sig nya vanor har Jan-Olof börjat promenera regelbundet och så ofta det går tar han en tur med cykeln.

– Framöver ska jag försöka kombinera simning och gymträning, eventuellt tillsammans med ett par från min rehabgrupp, säger Jan-Olof, som alltid haft en aktiv fritid, men som tidigare inte motionerat regelbundet.

– Mitt arbete innebär många bilresor och mycket fika. Å andra sidan styr jag mina egna arbetstider och kan lägga in regelbunden träning i min vardag. säger Jan-Olof och dricker upp det sista ur kaffekoppen. En slät kopp, utan bulle.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Stoppa en propp. Swisha ett belopp!

Stöd forskningen om hjärtinfarkt.

Ditt mobilnummer