Hjärtinfarkt utan riskfaktorer

När Jan Söderqvist 42 år gammal fick bröstsmärtor var tanken på hjärtinfarkt så osannolik att varken han eller sjukvården gjorde kopplingen. Han var vältränad, med sunda vanor och utan tecken på de klassiska riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom. Ändå hände det osannolika.

Man i träningskläder lutar sig mot en vägg

När Jan Söderqvist fick ont i bröstet trodde han att det var halsbränna. Ett samtal till jourakuten bekräftade hans misstankar. Säkert var det bara halsbränna och inget att oroa sig för, men det vore bra om han kom in nästa morgon. När den vältränade Jan Söderqvist kliver in på akutmottagningen i Sundsvall den 8 juli är det fortfarande ingen som misstänker hjärtinfarkt. Han uppfyller inte några av riskkriterierna för hjärt-kärlsjukdom och det görs inte ens en analys av hans EKG. Det ska dröja flera dagar innan kopplingen görs.

Ingen kopplade smärtan till hjärtinfarkt

Egentligen har Jan Söderqvist alltid gjort allting rätt för att minimera riskerna för sjukdom i hjärta och kärl. Sedan barnsben har han tränat dagligen – i perioder på elitnivå. Han har aldrig rökt, knappt druckit alkohol och har alltid varit noga med vad han äter. Blodtrycket har alltid varit lågt, vilopulsen har legat på ungefär 40 slag i minuten. Lite högt kolesterolvärde kanske, men det har hans båda föräldrar också haft utan att det ställt till problem. Inte så konstigt alltså, att varken han själv eller någon annan kopplade den våldsamma bröstsmärtan till hjärtinfarkt.

Smärtorna kom när Jan laddade inför Vansbrosimmet.

˗ Jag hade brutit i Vasaloppet i mars och ville inte upprepa det så jag bestämde att det inte kan vara farligt att simma med en halsbränna. Det märkliga var att så fort jag började simma fungerade kroppen och jag gjorde mina 3 000 meter, berättar han.

Smällen kom senare när Jan dagen efter tagit in på ett hotell i Falun.

− Det sista jag minns från den kvällen är att jag mådde riktigt dåligt. När jag vaknade låg jag under en bokhylla, men fick tag i min telefon och kunde beställa en taxi till akuten i Falun.

Det EKG som gjordes där visade stora förändringar, ändå fanns det efter tre dagar i sjukhussängen ingen entydig förklaring till vad som hänt. Hjärtmuskelinflammation blev den troliga diagnosen och Jan blev utskriven med antiinflammatorisk medicin och order att ta det lugnt i tre månader.

Hade hjärtinfarkt på grund av kärlförträngningar

Dagen efter började allt snurra.

˗ Jag åkte tillbaka till sjukhuset i Sundsvall för ny utredning och den här gången kunde de konstatera att det hade varit förändringar på mitt EKG redan första gången jag kom. Jag skickades till Umeå för kranskärlsröntgen och då blev det uppenbart att det var en hjärtinfarkt jag hade haft, för på kranskärlsröntgen syntes tydligt både kärlförträngningarna som orsakat hans hjärtinfarkt och skador på hjärtat.

Facit blev tre stentar i de tidigare förträngda kranskärl som nu öppnats med ballongvidgning. 

De första månaderna tog Jan det ganska lugnt, men i dag sex år senare tränar han lika mycket som tidigare.

− Jag lever ett bra liv utan särskilda restriktioner. Skillnaden är att jag använder mer av min tid åt att göra sådant jag verkligen tycker om, som att vara i naturen, gärna tillsammans med min dotter. En annan skillnad är att jag faktiskt börjat dricka ett glas rödvin ibland!

Och i skafferiet står blodförtunnande samt blodtrycks- och blodfettssänkande mediciner som han ska ta dagligen. I fickan finns också en liten burk nitroglycerin – ifall det osannolika skulle inträffa igen.

Hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Dagens forskning är morgondagens vård

Så här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.

Se målen för 11 sjukdomar