Helena Åman drabbades av hjärtinfarkt

Tre frågor till Helena Åman som för fyra år sedan intervjuades om sin hjärtinfarkt.

Kvinna på cykel i höstmiljö

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra och har inga men. Innan hjärtinfarkten hade jag knappt tagit en värktablett, så det har varit en omställning att vara beroende av mediciner. Fast det handlar mest om att komma ihåg att ta dem. Jag har också en ärftlig risk för diabetes, men går på regelbundna kontroller och än så länge har jag inte drabbats. 

Hur har det gått med de nya kost- och motionsvanorna?

– För det allra mesta håller jag mig till mina goda matvanor. När det gäller motionen har jag ett arbete där jag är i ständig rörelse. Och så har vi skaffat en kolonilott. Det är härligt att kunna öppna dörren och kliva ut i naturen. Här finns alltid något att göra. 

Har du några råd till andra som drabbas av hjärtinfarkt?

– Det är väldigt individuellt hur man upplever en svår sjukdom. Jag kan bara utgå från mig själv när jag säger att jag tidigt bestämde mig för att inte låta det som hände påverka mitt liv mer än absolut nödvändigt. Innan trodde jag att jag var odödlig. Det är omtumlande att påminnas om något annat. Därför var det god hjälp att prata med en kurator. Träningen på Karolinska sjukhuset var också bra. Det var en trygghet att upptäcka hur mycket kroppen faktiskt orkade trots det som hänt.

Hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Dagens forskning är morgondagens vård

Så här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.

Se målen för 11 sjukdomar