En speciell Alla hjärtans dag

Den 14 februari 2008 när Moa vaknar sitter hennes mamma på sängkanten. Hon talar om att Moas pappa vaknat under natten med smärtor i bröstet, yrsel och alldeles kallsvettig. Läs Moas egen berättelse om en Alla hjärtans dag hon inte kommer glömma.

Man håller om sin vuxna dotter

Som alltid annars hade pappa tänkt att det onda går över med en värktablett, men någonstans i bakhuvudet kände han att någonting var fel. Kanske var det hans inre alarm som ringde och gjorde att han körde till akutmottagningen.

Den 14 februari 2008 är jag 15 år. Det är Alla hjärtans dag, min pappa har fått en hjärtinfarkt och åker ambulans till Kalmar där han kommer att göra en ballongsprängning av ett igentäppt blodkärl.

På dagiset där jag jobbar klipper barnen ut hjärtan som de ger sina föräldrar, skyltfönstren pyntas med chokladaskar och nallebjörnar. Hela staden Västervik verkar inlindat i något mysigt. Något mysigt som jag och min familj inte var en del av, den där dagen, det där året.

Min älskade pappa har sedan dess drabbats av ytterligare två hjärtinfarkter men överlevt dem båda tack vare snabba beslut, bra omhändertagande och skickliga läkare. Och tack vare gåvor till forskning.

Jag är evigt tacksam att vi tillsammans med gåvor och kunskap om hjärt-kärlsjukdomar kan hjälpa till att rädda liv. Pappas infarkter har ändrat mitt sätt att se på saker och ting. Livet är kort och kan ta slut när som helst.

Uppdaterad 23 mars 2023

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Dagens forskning är morgondagens vård

Så här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.

Se målen för 11 sjukdomar