Under 2021 hade FN extra fokus på bär och frukt inom ramen för sin satsning på hållbar och hälsosam mat för alla.
Ett bär som både är nyttigt och som är tillgängligt för alla att plocka i våra svenska skogar nu är vilda blåbär. Blåbärens höga näring, vitaminer och mineraler skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Hjärt-Lungfonden har sammanställt fakta om blåbär och dess goda inverkan på vår hälsa.
- Blåbär passar väldigt väl in i en hälsosam kost. Blåbär är ett av de vanligaste bären vi äter och karaktäriseras av deras höga näring, fiber, vitaminer och mineraler, samt deras höga halter av många olika bioaktiva ämnen. Dessa bioaktiva ämnen skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet.
Mat och dryck stor inverkan på vår hälsa
Maten och dryckerna vi konsumerar har en stor inverkan på vår hälsa. Ökad vetenskaplig evidens visar att hälsosam mat och en hälsosam livsstil kan hjälpa människor att uppnå och behålla en god hälsa och sänka riskerna för vanliga folkhälsosjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.
- Dessutom får vi välbehövlig vardagsmotion genom att ge oss ut i skog och mark för att plocka våra blåbär. Vilket minskar stillasittandet, säger Mai-Lis.
I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige.
- Stillasittandet har ökat och vår livsstil har förändrats, vilket betyder att våra riskfaktorer ser annorlunda ut idag. Mer forskning som studerar hur vi på bästa sätt kan ändra våra levnadsvanor är absolut nödvändigt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Fakta om blåbär
Lågt kaloriinnehåll
Högt näringsvärde
Innehåller flera olika vitaminer, till exempel vitamin C och E
Innehåller hälsosamma enkelomättade fetter och livsnödvändiga fleromättade fetter
Högt innehåll av nyttiga fibrer
Rika på mineraler
Högt innehåll av många olika typer av bioaktiva ämnen som till exempel polyfenoler
Källa: Hjärt-Lungfonden
Några exempel på positiva effekter av att äta blåbär
Antioxidativ effekt = skyddar våra celler mot skador
Anti-mutagena och anti-tumorala effekter = minskar risken för cancer
Antiinflammatoriska effekter = motverkar olika typer av inflammationer
Positiva effekter på immunsystemet
Prebiotiska effekter, det vill säga en positiv effekt på tarmfloran
Bidrar till skydd mot kroniska sjukdomar som
övervikt och fetma
hjärt-kärlsjukdom
typ 2-diabetes
cancer
demens och Alzheimer.
Därför är blåbär bra för hjärtat
Se föreläsningen med professor Mai-Lis Hellénius.