Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla receptUnder 2021 hade FN extra fokus på bär och frukt inom ramen för sin satsning på hållbar och hälsosam mat för alla.
Ett bär som både är nyttigt och som är tillgängligt för alla att plocka i våra svenska skogar nu är vilda blåbär. Blåbärens höga näring, vitaminer och mineraler skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Hjärt-Lungfonden har sammanställt fakta om blåbär och dess goda inverkan på vår hälsa.
- Blåbär passar väldigt väl in i en hälsosam kost. Blåbär är ett av de vanligaste bären vi äter och karaktäriseras av deras höga näring, fiber, vitaminer och mineraler, samt deras höga halter av många olika bioaktiva ämnen. Dessa bioaktiva ämnen skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet.
Maten och dryckerna vi konsumerar har en stor inverkan på vår hälsa. Ökad vetenskaplig evidens visar att hälsosam mat och en hälsosam livsstil kan hjälpa människor att uppnå och behålla en god hälsa och sänka riskerna för vanliga folkhälsosjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.
- Dessutom får vi välbehövlig vardagsmotion genom att ge oss ut i skog och mark för att plocka våra blåbär. Vilket minskar stillasittandet, säger Mai-Lis.
I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige.
- Stillasittandet har ökat och vår livsstil har förändrats, vilket betyder att våra riskfaktorer ser annorlunda ut idag. Mer forskning som studerar hur vi på bästa sätt kan ändra våra levnadsvanor är absolut nödvändigt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Lågt kaloriinnehåll
Högt näringsvärde
Innehåller flera olika vitaminer, till exempel vitamin C och E
Innehåller hälsosamma enkelomättade fetter och livsnödvändiga fleromättade fetter
Högt innehåll av nyttiga fibrer
Rika på mineraler
Högt innehåll av många olika typer av bioaktiva ämnen som till exempel polyfenoler
Källa: Hjärt-Lungfonden
Antioxidativ effekt = skyddar våra celler mot skador
Anti-mutagena och anti-tumorala effekter = minskar risken för cancer
Antiinflammatoriska effekter = motverkar olika typer av inflammationer
Positiva effekter på immunsystemet
Prebiotiska effekter, det vill säga en positiv effekt på tarmfloran
övervikt och fetma
hjärt-kärlsjukdom
typ 2-diabetes
cancer
demens och Alzheimer.
Se föreläsningen med professor Mai-Lis Hellénius.
Pyramiden visar innehåll och ungefärlig fördelning i ett hälsosamt matmönster.
Basen utgörs av grönsaker, baljväxter (ärter, bönor, linser), rotfrukter, lök, färska kryddor, frukt, bär, nötter, mandel, frön, grovt bröd och andra fiberrika spannmål samt pasta och ris. Basfettet är vegetabiliska oljor. Mitten på pyramiden utgörs av fisk, skaldjur eller musslor minst 2–3 gånger i veckan. Pyramidens mindre fält visar måttliga mängder kyckling och mejeriprodukter som yoghurt. Rött kött och charkuterier mer sällan. Vatten som måltidsdryck och en måttlig konsumtion av alkohol.
Traditionell medelhavsmat är en fin modell för ett hälsosamt matmönster.
Beställ affisch med Matpyramiden
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla receptSkänk en valfri gåva och var med i kampen mot hjärt- och lungsjukdomar. Med hjälp av din gåva kan fler få ett längre och friskare liv.
Stöd forskningenHur vi äter, dricker och rör på oss spelar roll för hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Få inspiration av den samlade forskningen om levnadsvanor för ett längre och friskare liv.
Om levnadsvanor