Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Hög kolesterolhalt i blodet och övervikt, speciellt bukfetma, är riskmarkörer som kan leda till bland annat hjärt-kärlsjukdom. Bra matvanor och rörelse i vardagen motverkar både övervikt och högt kolesterol. Alla kan minska risken för ohälsa genom att äta bra!

Goda råd för oss nordbor

Du kan äta gott, hälsosamt och hållbart genom att följa de Svenska kostråden som bygger på de nordiska näringsrekommendationerna; de är ett resultat av tusentals vetenskapliga studier som sammanvägts. Det fina är att mat som är hållbar för din hälsa, som regel även är hållbar för vår planet.

Bryt en vana och byt till en godare.

Källa: Livsmedelsverket

Mer grönsaker, frukt och fullkorn

Över 5 000 dödsfall på grund av hjärtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje år om vi svenskar följde Livsmedelsverkets kostråd – med fokus på att äta mer grönsaker, frukt och fullkorn.

Hur mycket och hur ofta?

Här kan du ta del av forskningsbaserade kostråd. Du ser urval och lämplig mängd, som ger dig vitaminer och mineraler, protein, fett och kolhydrater enligt de nordiska näringsrekommendationerna:

Nyckelhålet visar vägen till hälsosammare mat

Nyckelhålsmärkningen lanserades för cirka 30 år sedan och är den enklaste och kanske bästa vägvisaren till hälsosammare livsmedel.

Väljer du nyckelhålsmärkta produkter får du i dig

  • mindre socker och salt

  • mer fullkorn och fibrer

  • nyttigare eller mindre fett

Både förpackad och oförpackad mat kan vara nyckelhålsmärkt. Nyckelhålet finns på exempelvis färska och frysta grönsaker, på oljeflaskor, i mejeridisken, i brödhyllan, bland flingpaketen, på färska fisk eller på mat i den manuella kyldisken. Nyckelhålsmärkta produkter är ett nyttigare val i just den aktuella livsmedelsgruppen.

Näringsinnehåll i olika livsmedel

Livsmedelsdatabasen speglar det svenska livsmedelsutbudet och är framtagen av Livsmedelsverket. Här kan du söka upp och se näringsinnehållet i olika livsmedel.

Sök och se näringsinnehåll

Matvanekollen – gör ett snabbtest

Matvanekollen baseras på Livsmedelsverkets råd om bra matvanor som riktar sig till friska vuxna. Hur just din hälsa påverkas beror såklart inte bara på matvanorna utan också på andra vanor, till exempel om du röker, och hur ofta du motionerar. Ärftlighet spelar också stor roll. Testet ger en förenklad bild men kan ändå inspirera till hållbara matvanor.

Vad säger professorn om maten?

Vi lever i en tid där mycket fokus är på vad vi äter, men hur ska man förhålla sig till all information kring mat och dieter? Vilken är den bästa maten ur ett hälsoperspektiv enligt forskningen? Podden bjöd in professor och överläkare Mai-Lis Hellénius.

Lyssna på Hjärt-LungPodden

Vilda blåbär bra för hjärtat

Blåbärens höga näring, vitaminer och mineraler skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Vi har sammanställt fakta om blåbär och dess goda inverkan på vår hälsa.

Fakta om blåbär
Bladspenat, avokado och en lime ligger på en skärbräda av trä

Forskning visar att gröna bladgrönsaker skyddar vid hjärtinfarkt

Bladgrönsaker som spenat, sallad och ruccola är fulla av ämnet nitrat, som gör att de röda blodkropparnas skydd förstärks vid händelse av en hjärtinfarkt.

Läs mer om forskningen
Bord med rödbetor, passionsfrukt, kokosflingor, blåbär och banan

Sundkurs – om livsstilens betydelse för hälsan

Sundkurs är en faktabas och inspirationskälla baserad på den samlade vetenskapen om hur livsstilen kan förbättra vår hälsa. Lär dig allt om fysisk aktivitet, matvanor, stress och sömn.

Till Sundkurs
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt