Mitt ärr.

Min berättelse.

Bebis i sparkbyxor med ärr på bröstet
Bebis i sparkbyxor med ärr på bröstet

Dante, 4 månader, föddes med hål mellan sina hjärtkamrar. En operation är gjord men det kommer att bli fler. Han behöver en ny hjärtklaff.

"När vi gjorde rutinultraljudet i vecka 20 blev plötsligt läkaren tyst. Då förstod jag att något var fel. Läkaren sa att det var något fel på Dantes hjärta men inte vad. Jag blev rädd, så klart, berättar Dantes mamma Elin.

På ett rutinultraljud vill man ju bara höra att allt är bra och få veta vilket kön barnet har. Vi fick veta mer än så. Efter ett par dagar fastställdes det att Dante hade ett hål mellan kamrarna, en överridande aorta och en förträngd lungpulsåder. Vattnet gick tre veckor för tidigt och Dante låg i säte. Det blev akut kejsarsnitt. När Dante var 2 ½ månad blev han opererad i Göteborg.

Vi hann förbereda oss men det var jobbigt, det var det. Under operationen tvättade vi och försökte göra oss hemmastadda på patienthotellet. Vi ville göra något som kändes normalt. Allt gick bra och några dagar innan julafton fick vi komma hem. Då var Dante som vilken annan bebis som helst. Ärret är vi stolta över. Det visar vad han har gått igenom och att Dante är speciell.

"Alla barn är unika men vår Dante är något extra, han har ett lagat hjärta".

Utan forskning hade han inte överlevt. Nu mår han bra och mormor har till och med köpt skidor till honom. Dante heter Dante för det är det finaste pojknamnet. Han systrar Älva-Freja, 7, och Lovisa, 5, tycker att det är bra att Dante är hemma igen och mår bra. Men han kommer att behöva en ny klaff och gå på kontroller. Vi ser fram emot att få se honom växa upp, bli stor, spela ishockey eller rida. Jag har två hästar som han ska få träffa snart. Sedan, när han blir äldre, ska vi berätta om hur det gick till när läkarna lagade hans hjärta och hur fina hans ärr är”.

Detta har hänt

Dante föddes med hjärtfelet fallot och opererade sitt hjärta i slutet av 2019. Hjärtfelet innebär kortfattat att Dante har ett hål mellan kamrarna, förträngd lungpulsåder och överridande aorta. Felen i kamrarna är åtgärdat och läkarna har också vidgat flödet i lungpulsådern. Hjärtfelen upptäcktes vid rutinultraljudet. Dante kommer att behöva fler operationer då hans klaff till lungpulsådern behövdes tas bort vid första operationen. I dag mår han bra och kontrolleras med jämna mellanrum.

– Det har varit oroligt men vi har varit i trygga händer, vi upplevde det tryggt att få veta vad Dante hade för fel och att vi ganska snart förstod att det går att åtgärda. Det blev många ultraljud under graviditeten och han föddes tre veckor för tidigt. Efter lite mer än två månader blev det operation. Läkarna sa att Dante var ovanligt stark. Hjärtat har varit trasigt men tack vare läkare, bra vård och forskning har det gått bra. Vi är väldigt glada för det, säger mamma Elin och pappa Simon.

Fakta

  • Namn: Dante Eriksson Svan

  • Ålder: Fyra månader

  • Bor: Skövde

  • Familj: pappa Simon Eriksson, mamma Elin Svan, systrarna Älva-Freja Eriksson, 7, och Lovisa Eriksson, 5.

  • Diagnos: Hjärtfelet fallot, som innebär att ett hål mellan kamrarna, överridande aorta och förträngd lungpulsåder.

Mitt ärr. Min berättelse.

Bakom varje litet ärr finns en stor berättelse. Med mer forskning kan vi se till att de kan leka och leva som alla andra.

Bli månadsgivare och stöd forskningen

Fler sätt att stödja forskningen

"Jag fick mitt ärr när läkaren lagade hjärtat"

– Jag har ett ärr på magen, det sitter här. Jag fick det när doktorn lagade mitt hjärta. Mitt hjärta var trasigt och de märkte det när jag var en liten bebis. Jag har gjort tre operationer. Men jag minns inget av dem, säger Josephine, 6 år.

Läs Josephines berättelse

"Ärren påminner om allt hon har klarat"

– Under graviditeten kände jag att något inte stämde. I vecka 20 fick vi veta att jag bar på en flicka och att det var något fel på hennes hjärta. Fem dagar gammal opererades Hailey första gången. Idag har hon nio ärr, säger Sara, mamma till Hailey 1,5 år.

Läs Haileys berättelse

"Ärret är en naturlig del av mig"

– Jag föddes fem veckor för tidigt – efterlängtad, men inte riktigt frisk. Jag hade en för trång aortabåge och opererades efter sex veckor. I dag mår jag bra och endast mina ärr påminner om det som hände. Jag har fått en andra chans, säger Vilgot 17 år.

Läs Vilgots berättelse

"Mitt ärr sitter här, ovanpå mitt hjärta"

– När jag var liten höll jag på att dö. De trodde att jag bara var förkyld men det var fel på mitt hjärta. Mitt ärr sitter här, på hjärtat. Det är Torsten som har opererat där, säger Frank 5 år.

Läs Franks berättelse