Mitt ärr.

Min berättelse.

Tonårskille visar sitt är på ryggen
Tonårskille visar sitt är på ryggen

Vilgot, 17 år, föddes fem veckor för tidigt och hade svårt att syresätta sig. Men det var inte fel på lungorna. Det var hjärtat som behövde opereras. "Jag är stolt över mitt ärr. Det visar att jag har klarat av något svårt" säger han.

”Jag föddes fem veckor för tidigt. Jag var efterlängtad, mamma och pappa hade försökt få mig i många år. Men jag var inte riktigt frisk. Jag hade svårt för att syresätta mig, och var blå om läpparna och fötterna. Mamma och pappa var nog väldigt oroliga. Läkarna undersökte mitt hjärta med ultraljud och det visade att jag hade flera fel på det. Jag hade ett hål i kammarskiljeväggen och aortabågen var för trång. När jag var sex veckor gammal opererades jag i Lund.

I dag påminner mina ärr mig om det som hände. Jag är stolt över dem. De är absolut inget jag skäms över och om någon frågar brukar jag säga som det är och berätta att jag är hjärtopererad. Ärret är en naturlig del av mig.

"Mina tankar om det som jag har varit med om är att jag är väldigt tacksam för att allt gick bra, att läkarna gjorde ett väldigt bra jobb".

Någon gång har jag varit orolig för att inte hjärtat ska orka med. När jag var sju år började det slå väldigt fort, då blev jag lite rädd. Det visade sig att jag hade många extraslag. Jag går nu på kontroller och då undersöker läkarna hur hjärtat fungerar. I dag mår jag väldigt bra och märker inte av att det har varit fel på mitt hjärta.

Jag vill tacka mina läkare och alla forskare som har gjort så att jag faktiskt lever! Utan dem hade jag inte suttit här, inte kunna träna på gym eller vara med mina kompisar. Jag har fått en andra chans och det är jag verkligen tacksam över. Mina drömmar är att gå klart skolan, kanske utbilda mig till arkitekt och leva på som vanligt”.

Detta har hänt

Vilgot föddes fem veckor för tidigt och eftersom han hade svårt att syresätta sig trodde läkarna att Vilgot led av lunginflammation. Han fick penicillin men blev inte bättre. När en hjärtläkare gjorde ett ultraljud på honom upptäcktes att hjärtat inte fungerade som det skulle.

Man kunde konstatera två hjärtfel, hål i kammarskiljeväggen och aortaförträngning. Det bestämdes att Vilgot skulle opereras i Lund. När han opererades var han sex veckor gammal. Allt gick bra även om det så klart var oroligt för mamma och pappa.

– Så här kan det också gå. Det är bara att hänga med på det som händer. Vården var fantastiskt och vi var väl omhändertaga. Vi har ibland märkt att han springer långsammare än kompisarna, men det har inte varit någon större skillnad. Han är lugn och trygg, vi har hela tiden varit öppna med vad som har hänt och i dag är han en mogen, ung man, säger mamma Marit Elfman.

I dag mår Vilgot bra, är medicinfri och går på kontroller vartannat år.

Fakta

  • Namn: Vilgot Elfman

  • Ålder: 17 år

  • Familj: Mamma Marit och pappa Johan

  • Bor: Stockholm

  • Diagnos: Hål i kammarskiljeväggen (VSD) och aortaförträngning (coarcatio aortae).

Mitt ärr. Min berättelse.

Bakom varje litet ärr finns en stor berättelse. Med mer forskning kan vi se till att de kan leka och leva som alla andra.

Bli månadsgivare och stöd forskningen

Fler sätt att stödja forskningen

"Ärret visar att Dante är speciell"

- Alla barn är unika men vår Dante är något extra. Han har ett lagat hjärta. En operation är gjord men det kommer att bli fler. Han behöver en ny hjärtklaff säger Elin, mamma till Dante 4 månader.

Ladda ned PDF

"Jag fick mitt ärr när läkaren lagade hjärtat"

– Jag har ett ärr på magen, det sitter här. Jag fick det när doktorn lagade mitt hjärta. Mitt hjärta var trasigt och de märkte det när jag var en liten bebis. Jag har gjort tre operationer. Men jag minns inget av dem, säger Josephine, 6 år.

Läs Josephines berättelse

"Ärren påminner om allt hon har klarat"

– Under graviditeten kände jag att något inte stämde. I vecka 20 fick vi veta att jag bar på en flicka och att det var något fel på hennes hjärta. Fem dagar gammal opererades Hailey första gången. Idag har hon nio ärr, säger Sara, mamma till Hailey 1,5 år.

Läs Haileys berättelse

"Mitt ärr sitter här, ovanpå mitt hjärta"

– När jag var liten höll jag på att dö. De trodde att jag bara var förkyld men det var fel på mitt hjärta. Mitt ärr sitter här, på hjärtat. Det är Torsten som har opererat där, säger Frank 5 år.

Läs Franks berättelse