Familjeprojektet blev ett välgörenhetsföretag

Bild på bricka och hjärtopererat barn

Publicerat: 2022-09-22 | Uppdaterat: 2023-08-31

Idyllien är inget vanligt företag. Det är ett varumärke, en butik och en välgörenhetsorganisation – men framför allt är det ett familjeprojekt. Allt startade med en familjetragedi.

Idyllien är ett familjeföretag med gotländska rötter. Egentligen består företaget av tre olika delar: ett varumärke, en heminredningsbutik i Visby på Gotland och en välgörenhetsdel dit allt överskott går. Överskottet fördelas sedan till olika projekt som syftar till att hjälpa familjer med svårt sjuka barn. Eller som Idylliens ena grundare Catrin Kylberg uttrycker det:

– Vi säljer bra saker för att göra bra saker!

Idyllien blev ljuset i allt mörker

Bakgrunden går att finna i den tragedi som Catrin och Richard Kylbergs familj drabbades av för snart tio år sedan. Efter en lång kamp mot cancer gick familjens yngsta dotter Leia bort, endast 14 år gammal. Under tiden då de ännu levde i skuggan av sin dotters sjukdom, startade familjen välgörenhetsföretaget Idyllien. Dels som ett positivt familjeprojekt mitt i allt mörker, dels för att stötta barnavdelningar på Sveriges sjukhus.

– Vi vet hur det är att leva i en "sjukhusbubbla" under längre tider, medan livet rullar på som vanligt där utanför, och vilka påfrestningar detta innebär för en hel familj. Under de tuffa åren var lekterapin på Astrid Lindgrens sjukhus en stor tröst, berättar Catrin Kylberg.

Vill göra sjukhusvistelsen bättre för sjuka barn

Sedan starten 2017 har Idyllienhoppet samlat ihop närmare en halv miljon kronor, pengar som har gått till olika stödprojekt, främst barn- och ungdomskliniker på sjukhus runt om i Sverige, men även till forskning. En av de organisationer som tagit emot stöd från Idyllienhoppet är Hjärt-Lungfonden. Under februari månad, även kallad alla barnhjärtans månad, har 10 % av intäkterna gått till Hjärt-Lungfonden, i syfte att stärka forskningen om barn med medfödda hjärtfel.

– Nu finns inte Leia hos oss längre, men Idyllien gjorde en stor skillnad för vår familj som en kreativ plattform vi kunde samlas kring när det var som svårast. Därför har vi bestämt oss för att Idyllien ska användas som ett verktyg för att samla in pengar till olika projekt med målet att göra sjukhusvistelsen lite bättre för familjer med svårt sjuka barn, säger Catrin.

Vill du också att forskningen och vården ska kunna hjälpa den som är sjuk bättre?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ditt mobilnummer

Två flickor håller om varandra och skrattar

Vill du hjälpa forskningen genom att starta din egen insamling?

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera sig i en livsviktig fråga. Ta hjälp av släkt och vänner för att samla in pengar till forskningen så att fler kan få längre och friskare liv.

Starta din insamling