Begravningsblommor - Begravningsguiden del 13

Om begravningsblommor

Att ge en minnesgåva är ett fint sätt att hedra minnet av någon som har stått dig nära. Men kanske vill du också ge bort en blomma som en omtänksam gest på begravningen. Det finns inga måsten vad gäller begravningsblommor, men här följer några saker att tänka på.

En minnesgåva gör skillnad och är ett viktigt och uppskattat bidrag i samband med att en kär person avlidit. Många vill även bidra med stämningsfulla blommor som smyckar kistan eller urnan på en begravning. Det ena behöver inte utesluta det andra och för dig som vill köpa begravningsblommor kan det vara bra att tänka på vad den som avlidit tyckte om för typ av blommor samt vilken årstid det är. På våren kan det vara vackert med ljusa färger och blommor som orkidéer och liljor. Sommaren bjuder på färgglada blommor av alla dess slag, något som kan vara fint att spegla på begravningen. Höstens varma toner passar också på en begravning och under vintern är det inte fel med vitt och rött. Om ceremonin är kring jul så kan amaryllis och mistelkransar vara ett vackert alternativ.

Olika sorters begravningsblommor

Det finns många olika sorters begravningsblommor och de flesta brukar kompletteras med en passande hälsning som skrivs på ett kort eller på ett sidenband som fästs i blommorna. Kistdekorationen, det blomsterarrangemang som placeras ovanpå kistan, beställs av de närmast anhöriga. Som gäst på en begravning kan man bidra med andra typer av blomsterdekorationer:

Sorgdekoration

Den vanligaste sortens begravningsblommor är sorgdekorationer. De kan göras stående eller liggande. Vissa görs också efter en form, exempelvis ett hjärta eller ett ankare, oftast i en oasis. Det finns stora möjligheter att skapa ett personligt och unikt blomsterarrangemang i olika prisklasser. Vill man lägga mycket pengar på minnesgåvan är en enkel sorgdekoration en god idé.

Sorgbukett

En sorgbukett är ett lite billigare alternativ, ett bra val för dig som hellre lägger mer pengar på en minnesgåva. Sorgbuketter kan göras både stående och liggande. En lite enklare bukett brukar kallas för lösbunden bukett och görs med en baksida, ungefär som en vanlig blombukett.

Krans

Blomsterkransar finns i många olika utföranden och storlekar. Det är den begravningsblomma som har längst historia. Traditionellt symboliserar stommen med sin runda form evigheten. Kransar ges oftast av närmast anhöriga, men kan även komma från företag eller föreningar. Vill man ge en minnesgåva är det inte ett ovanligt alternativ att flera vänner går samman och delar på kostnaden för kransen.

Handbukett

Det är vanligt att man har med sig en enkel handbukett till begravningen. Handbuketten består ofta av en ros med en grön kvist, men det går förstås bra med vilken sorts blomma som helst. Handbuketten läggs på kistan eller i graven när man tar sitt personliga farväl.

Blomstertips för dig som ska gå begravning

Hur ska man tänka om man vill lägga pengar på en minnesgåva som gör skillnad, men samtidigt vill ge en bukett? Blomsterdesignern Nika Wahren, på Skillad floral design, tipsar om hur du kan spara pengar på blommor.

Det enklaste kan vara finast

Hedra den avlidnes minne genom att ge en minnesgåva som består längre än en bukett. I stället för att lägga stora summor på blommor kan det räcka att köpa en enkel ros och dekorera med kvistar från trädgården eller skogen. Det är dessutom mer miljövänligt att använda det som finns att tillgå i naturen.

Låt buketten bli ett personligt avsked

I stället för att låta en florist binda en bukett kan du göra din egen personliga blombukett. Det är ett fint sätt att hylla personen som har gått bort. Tänk på att vissa blommor blir hängiga snabbt även om de får vatten, syren är ett sådant exempel. Har du tid och möjlighet, gör en testbukett innan begravningen för att se hur väl växterna håller.

Välj utifrån säsong

Genom att använda blommor och annat grönt som är i säsong blir det oftast billigare. På våren är det vackert att skapa arrangemang med tulpaner och knoppande kvistar, medan vintern är den perfekta tiden på året att ta vara på barrkvistar och kottar. Tänk på att det inte ingår i allemansrätten att ta kvistar från träd, men du kanske själv har en trädgård eller känner någon med trädgård där du får lov att ta kvistar.

Utgå från den avlidnes intresse

Att buketten speglar den avlidne personens intressen är en vacker och omtänksam gest. Om personen till exempel tyckte om trädgårdsarbete kan man dekorera med grenar och annat från trädgården. Om personen trivdes i skogen är det fint att låta det synas i sorgbuketten genom inslag som gran- eller tallkvistar.

Plocka dina egna blommor

Det är inte alla som har en egen trädgård att ta blommor ifrån, men många handelsträdgårdar erbjuder självplock där du på egen hand kan sätta ihop en bukett för en mindre summa. Att själv samla ihop blommor kan dessutom bli en fin stund att tänka på personen som har gått bort.

Tre buketter du enkelt gör själv

Vill du både ge en minnesgåva som gör skillnad och en liten bukett? Blomsterdesignern Nika Wahren, på Skillad floral design, tipsar om vackra buketter under hundralappen.

Sommarbuketten

Vår och sommar är så klart de allra lättaste årstiderna att göra egna buketter och arrangemang. Under årets varma månader är det bara att välja och vraka bland det som blommar i trädgården och på ängar. Vi har använt: dahlia stjärnflocka riddarsporre gräs

1. Börja med att ta bort blad och knoppar från stjälkarna.

2. Lägg stjälkarna åt samma håll och arrangera blommorna så att du får en vacker bukett.

3. Snitta av stjälkarna med en vass kniv, bind ihop buketten och sätt den i en vas.

4. Slutresultatet - en färgstark och vacker sommarbukett.

Hårda stjälkar vill ha hett vatten medan mjuka stjälkar trivs bättre i kallt vatten.

Höstbukett

Hösten är den perfekta tiden att använda torkade växter i buketten. Det mesta hittar du i din egen trädgård eller ute i naturen. Blanda gärna med några rosor eller andra blommor från blomsteraffären. Vi har använt: vass fröställning av vallmo hortensia torkat gullris rosor torkad rölleka torkad ormbunke

1. Arrangera det torkade materialet så att du får en fin bas.

2. Placera ut rosorna på basen. Knyt ihop buketten med ett vackert sidenband och knipsa av stjälkarna med en sekatör.

3. Slutresultatet - en varm en höstbukett.

Buketten passar extra bra som liggande sorgbukett eftersom den mestadels består av torkade växter.

Rosor klarar sig dessutom bra utan vatten i några timmar. Andra hållbara blommor är nejlika, krysantemum, ljung, tulpan och lilja. Det finns små vattenrör som används till blommor som inte ska stå i vas,  men eftersom blommorna inte behöver hålla så länge kan man med fördel spara på miljön och strunta i plasten.

Vinterbuketten

Även på vintern finns vackra saker att plocka i naturen. Torkade grenar och barrkvistar blir vackra inslag i buketten. Om du vill kan du blanda med blommor från blomsteraffären. Vi har använt: torra kvistar en nejlikor tall gran

1. Lägg barrväxterna och de torra kvistarna som en grund.

2. Placera ut nejlikorna, det är fint om de ligger lite ojämnt. Nejlikor är hållbara blommor som klarar sig alldeles utmärkt utan vatten i minst en dag.

3. Avsluta genom att binda ihop buketten med ett tygband och knipsa av stjälkarna med en sekatör om det behövs.

4. Slutresultatet - en stillsam och vacker vinterbukett.

Alla blommor och växter mår bra av att stå svalt.

Denna bukett håller i flera dagar utan vatten i kylskåpskall miljö. Perfekt om du vill förbereda i förväg. Kom ihåg att blommor inte får utsättas för temperaturer under noll grader.