Hugo, 11 år: ”Jag önskar att forskarna kunde bota astma”

Hugo 7 år, håller i en astmainhalator. Två pojkar sitter på en bänk vid fotbollsplanen.

Publicerad: 2023-11-20 | Uppdaterad: 2023-11-20

Hugo är elva år och går i sjätte klass. Han gillar att spela fotboll, men eftersom han lider av astma orkar han inte springa lika mycket som sina lagkamrater.

Hugo har haft astma i hela sitt liv. Idag är astman under kontroll tack vare bra mediciner, även om det fortfarande påverkar honom varje dag. För ett par år sedan var situationen mycket svårare och han var ofta på sjukhus för att han fått astmaattacker och i vissa fall problem med andningen.

– Innan jag fick min medicin var det jättejobbigt. Jag blev ofta sjuk och hade mycket frånvaro från skolan, hostade mycket och hade ont i huvudet. En gång när jag var hemma och skulle gå och lägga mig så kände jag plötsligt att jag inte kunde andas. Det var väldigt obehagligt, jag fick panik, berättar Hugo.

Kan inte vara med och spela fotboll med sina kompisar

Han beskriver sin astma som att det blir det tungt att andas, det känns som att det täpps igen i halsen. Det värsta är att han inte kan göra vissa saker som hans kompisar gör.

– Som fotboll, när man springer mycket. Då kan det hända att jag blir utbytt för att jag inte orkar, det blir jobbigt för lungorna. Det är tråkigt för man ser alla andra som spelar och har roligt.

Som tur var har Hugo idag sin medicin som han tar varje morgon och kväll, och när det blir extra jobbigt andas.

– När det händer så går jag och tar den här puffen. Det är en inhalator som man tar och så kommer det något pulver som hjälper. Sen känns det mycket bättre, säger Hugo. 

”Jag önskar att forskarna kunde ta bort astma för evigt.”

Om inte Hugo hade haft astma hade han gärna börjat med flera sporter, som till exempel friidrott. Han gillar att springa fort, men det är svårt när man har astma.

– Man behöver fokusera mycket på medicinen, det är jobbigt. Jag önskar att forskarna kunde ta bort astma för evigt. Då skulle jag gå på många fler sporter. 

Hugo drabbad av astma

Vill du också att vi ska hitta bättre behandlingar mot lungsjukdomar?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha och som tack får du möjlighet att ladda ner ett fint gåvobevis att spara eller ge bort i julklapp.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.