Så fixade vi hjärtstartaren

Det hela började med att Jimmie, en person i deras lokala Facebook-grupp skrev om en händelse.

Ingela Netz

Ingela, Jimmie, Martina och deras baby

"Min sambo fick larm från Sms-livräddare att ett hjärtstopp pågick i en intilliggande ort. Hon ringer mig i desperation efter 5 min att det inte finns någon närliggande hjärtstartare som går att få tag på. Jag blev konfunderad och lite rädd (självklart åkte min sambo på ärendet ändå) att en sådan vital sak inte fanns lättillgänglig."

Ingela Netz som är lite drygt 50 år, född och uppvuxen i Hölö, berättar:

Det var Jimmies inlägg i den lokala Facebook-gruppen som satte igång diskussionen om att det finns hjärtstartare i byn men som bara åtkomliga när skola och servicebutik är öppna. Någon skrev att vi borde ha en tillgänglig hjärtstartare utomhus och någon annan länkade till Hjärtsäkrat grannskaps sida. Jag läste igenom informationen där och bestämde mig för att sätta igång och administrera själva insamlingen.

Jimmie, Martina och deras baby

Jimmie, Martina och deras baby

Jimmie är sms-livräddare och lyfte frågan om hjärtstartare i vår lokala Facebook-grupp utifrån att han och hans sambo fått ett larm och inte kunnat få tag på någon hjärtstartare.

Min sambo fick larm från Sms -livräddare att ett hjärtstopp pågick i en intilliggande ort.
Hon ringer mig i desperation efter 5 min att det inte finns någon närliggande hjärtstartare som går att få tag på.

– Min sambo fick larm från Sms -livräddare att ett hjärtstopp pågick i en intilliggande ort.
Hon ringer mig i desperation efter 5 min att det inte finns någon närliggande hjärtstartare som går att få tag på.

Jag blev konfunderad och lite rädd (självklart åkte min sambo på ärendet ändå) att en sådan vital sak inte fanns lättillgänglig, säger Jimmie.

Jag skrev en text och la ut en länk till insamlingen i samhällets lokala Facebook-grupp. Följde upp texten nästa dag med lite ”pepp” då vi redan samlat in hälften av pengarna. Sen gjorde jag en liten ”flyer” som en PDF och la ut i gruppen med önskan om att någon skulle sätta upp på lokala affären, kiosken och biblioteket, men jag tror inte att någon hann göra det innan insamlingsmålet var nått. Det tog ju bara tre dagar!

160 personer och några lokala företag har bidragit

Det är cirka 160 personer (några lokala företag också) som varit med och bidragit, så det är verkligen crowdfunding!

Jag hade faktiskt ingen aning om att möjligheten att skaffa en hjärtstartare genom insamling på det här sättet var så pass ny att vi blev först ut i Sverige att nå målet. Det gör det förstås extra kul att vi lyckades så snabbt.

– Jag hade faktiskt ingen aning om att möjligheten att skaffa en hjärtstartare genom insamling på det här sättet var så pass ny att vi blev först ut i Sverige att nå målet. Det gör det förstås extra kul att vi lyckades så snabbt.

Vi har inte riktigt bestämt vart hjärtstartaren ska sitta än. Alla som kan tänka sig att ha den på sin fastighet kommer att få meddela det och så gör vi en enkel omröstning i vår lokala Facebook-grupp om vilken placering som är den bästa och mest praktiska utifrån kriterierna att någon ska kunna hålla ett öga på startaren och att den ska vara lättillgänglig och hyfsat centralt placerad i relation till både samhället och landsbygden runtomkring.

Publicerad 9 december 2022