Så fixade vi hjärtstartaren

Sara Fast är 45 år och bor i Lerum i bostadsrättförening Nya Mascotte, som köpt en hjärtstartare.

Bostadsrättsföreningen har bidragit till att köpa hjärtstartaren. Vi valde att investera från föreningens ekonomi.

Sara Fast

Sara Fast

Vi kommer placera hjärtstartaren på vår innegård – enkelt och tillgänglig för alla.

– Vi kommer placera hjärtstartaren på vår innegård – enkelt och tillgänglig för alla.

Jag jobbar på If och såg en artikel om att företaget är med i kampanjen om att hjärtsäkra grannskapet. Då jag sitter med i styrelsen i vår bostadsrättsförening så lyfte jag frågan där. Det var inga tveksamheter utan mina kollegor i styrelsen tyckte direkt att detta var något vi ska ha. En klok investering för en säkerhet som vi vill ha i vår förening.

Jag har varit närvarande vid två hjärtstopp. I det ena fallet var det ett barn i samband med ett drunkningstillbud. Jag ihop med barnets mamma hittade barnet flytande med huvudet ner i vattnet. Det slutade otroligt nog bra trots att barnet hjärta stod still. En läkare råkade finnas i närheten vilket avgjorde utgången.

Forskningen är direkt avgörande och så viktig. Det finns så mycket vi ännu inte vet. Så många människor att hjälpa, och rädda, om vi får mer kunskap.

– Forskningen är direkt avgörande och så viktig. Det finns så mycket vi ännu inte vet. Så många människor att hjälpa, och rädda, om vi får mer kunskap.

I det andra fallet var det en anhörig som 42 år gammal ramlade ihop. Tyvärr slutade det inte bra och hon dog i en alldeles för tidig ålder. Det är omöjligt att veta om en hjärtstartare hade gjort skillnad i just det läget. Oavsett så har mitt jobb på If och dessa händelser uppmärksammat mig på att ta till vara på livet. Det innebär såklart hur vi lever våra liv men det innebär också att säkra och förebygga.

Publicerad 9 december 2022