Så fixade vi hjärtstartaren

Jag heter Mickael Börjeskog 40 år och bor i ett litet samhälle som heter Ölmbrotorp. Cirka 15 km norr om Örebro. Det tar 10-15 minuter för en ambulans att komma till oss.

Michael Börjeskog

Michael Börjeskog med ett av sina tre barn

Min pappa avled tyvärr 1989 av ett plötsligt hjärtstopp, ambulansen kom men kunde inte göra så mycket. Dom hade inte hjärtstartare i bilen. Det har även inträffat lite andra infarkter i området som gör att man börjar fundera på sin egen ”säkerhet” här.

Vi tänker oss sätta upp hjärtstartaren vid Axbergs IF:s lokaler. Dels är det i mitten av Ölmbrotorp och sen är den nära lokala fotbollsplanen.

Många som bor i Ölmbrotorp har varit med och bidragit, tror att vi fick ihop 89 donationer. Superkul med så många bidragsgivare.

– Många som bor i Ölmbrotorp har varit med och bidragit, tror att vi fick ihop 89 donationer. Superkul med så många bidragsgivare.

Jag startade insamlingen till en hjärtstartare för jag vill öka chansen att överleva vid hjärtstopp. Sen att många med mig i området hakade på utan att jag behövde tjata varje dag. Jag la ut informationen på vår lokala Facebook sida och bad folk bidra och dela sidan för att fler skulle se vår insamling.

Uppdaterade vår Facebook sida några gånger men roligast var nog när det var 75-80 procent avklarat, då kom det in lite större belopp från en lokal egen företagare. Uppdaterade igen och sen var vi klara på 3 dagar. Då gick min mobil varm, många mejl med alla bidrag som kom in. Som startare av insamlingen får man mejl varje gång det kommer bidrag.

1989 på hösten drabbades min pappa av plötsligt hjärtstopp när jag var 7 år gammal.

– 1989 på hösten drabbades min pappa av plötsligt hjärtstopp när jag var 7 år gammal.

Det var efter en barmarksträning för ungdomar för skidor som oturen var framme. Pappa segnade ihop efter träningen på väg till bilen, jag och min syster var med, såg han ramla ihop. De andra vuxna som var med skjutsade hem oss barn när ambulansen kommit. Jag var nog egentligen för liten för att förstå vad som hände. Mamma åkte in till sjukhuset, vi fick en granne som barnvakt. Fick besked under natten eller dagen efter att pappa inte levde längre.
Mitt engagemang för en hjärtstartare är nog denna historia, sen att min svägerska jobbar på hjärtavdelningen på USÖ. Hon är med i Sms-livräddning och har sett att det inte finns här ute inom rimligt avstånd innan sjukvårdare kan komma.

Publicerad 9 december 2022