Somrig musselpasta

Somrig musselpasta

Musslor är lite pilligt men ack, så gott och väl värt besväret. Bjud gröna grönsaker till.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 300 gr Bavette- eller linguinepasta
  • 1 nät Blåmusslor
  • 1 Gul lök, skalad och hackad
  • 2 Vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 Chili, delad, urkärnad och finhackad
  • 2 msk Olivolja
  • 1 dl Vitt vin
  • 2 dl Vatten
  • 1 msk Koncentrerad hummerfond
  • 2 dl Vegetabilisk crème fraîche
  • 1 dl Grovhackad bladpersilja
  • Nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och håll varmt.
  2. Skölj musslorna i kallt vatten, klipp bort ”skägget” som sticker ut och släng alla trasiga musslor eller de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem med till exempel en sked.
  3. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
  4. Häll på vin, vatten och fond och låt det koka upp på högsta värme. Tillsätt musslorna och sätt på lock. Låt det koka kraftigt i 3 minuter.
  5. Ta upp musslorna med hålslev och behåll spadet i grytan. Släng de musslor som inte öppnat sig eller prova att koka dem lite till så de öppnar sig.
  6. Rör ner vegetabilisk crème fraiche, hackad bladpersilja i grytan med spadet och peppra ordentligt.
  7. Lägg tillbaka musslorna med sitt skal och vänd i pastan.
  8. Strössla över mer persilja till dekoration och servera lättkokta gröna grönsaker till.

Recept för alla tillfällen