Blomkålssoppa med topping av currystekt blomkål
Blomkål går att göra mycket gott med. Dess milda kålsmak kan gärna mötas upp av lite rikare smaker som i det här fallet curry och parmesan. Kan både serveras som förrätt och varmrätt. Serverar du den som förrätt så räcker receptet till 6-8 portioner.
4 st
35 min
Ingredienser
- 600 g blomkål
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 8 dl grönsaksbuljong
- 2 dl havrebaserad gräddersättning
- 1 tsk salt
- nymald svartpeppar efter smak
- raps- eller olivolja till stekning
Till servering
- 1 tsk curry
- 2 msk finriven parmesan
- 4 msk hackad persilja
- god olivolja
- svartpeppar ur kvarn
Gör så här
- Dela, skär bort rotstocken och bryt blomkålen i buketter. Spar cirka 2 dl små bitar av buketter och hacka tills det blir ett smul. Lägg åt sidan.
- Hetta upp lite olja i en stor gryta och fräs lök och blomkål utan att det får färg. Häll i buljongen och koka under lock tills blomkålen är mjuk cirka 10-12 minuter.
- Tillsätt den havrebaserade gräddersättningen och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
- Under tiden blomkålen kokar så hettar du upp lite olja med curryn i en panna och steker de sparade blomkålsbitarna ett par minuter.
- Servera soppan med det currystekta blomkålssmulet, parmesan och persilja på toppen. Droppa gärna över lite god olivolja och dra några varv med pepparkvarnen.