Skördelasagne
Gör lasagnen matigare genom att fylla den med sensommargrönsaker.
6 st
80 min
Ingredienser
- 9 torkade lasagneplattor
- 1 aubergine (400 g), tunt skivad
- 1 zucchini (300 g), tunt skivad
- 1 gul lök, skalad och hackad
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 1 burk ricotta (250 g)
- 2 dl torkade röda linser
- 2 burkar (à 400 g) pastasås, gärna med vitlök
- 2 dl riven mager lagrad ost
- 2 tsk torkad basilika
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- blandad grönsallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Stek aubergine och zucchini i omgångar i olja i en stekpanna några minuter tills de mjuknar och får lite färg. Salta och peppra lätt.
- Fräs löken i lite olja i pannan.
- Lägg ut 3 lasagneplattor i en ugnssäker form smord med olja.
- Bred på 1/3 av ricottan och fördela ett lager med 1/3 av aubergine- och zucchiniskivorna samt 1/3 av löken.
- Strö på 1/3 av linserna och fördela 1/3 av tomatsåsen över.
- Strö på 1/2 dl av den rivna osten.
- Salta och peppra och strö över basilika mellan lagren. Fortsätt så du har två lager till.
- Avsluta med att strö över 1 dl av osten.
- Grädda cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen. Se upp så det inte blir bränt, lägg i så fall på ett folieark.
- Servera med grönsallad, gärna med grova grönsaker som riven morot, palsternacka m m.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept