Skördelasagne

Skördelasagne toppad med basilika i en ugnsform

Gör lasagnen matigare genom att fylla den med sensommargrönsaker.

6 st
80 min

Ingredienser

  • 9 torkade lasagneplattor
  • 1 aubergine (400 g), tunt skivad
  • 1 zucchini (300 g), tunt skivad
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 1 burk ricotta (250 g)
  • 2 dl torkade röda linser
  • 2 burkar (à 400 g) pastasås, gärna med vitlök
  • 2 dl riven mager lagrad ost
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • blandad grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stek aubergine och zucchini i omgångar i olja i en stekpanna några minuter tills de mjuknar och får lite färg. Salta och peppra lätt.
  3. Fräs löken i lite olja i pannan.
  4. Lägg ut 3 lasagneplattor i en ugnssäker form smord med olja.
  5. Bred på 1/3 av ricottan och fördela ett lager med 1/3 av aubergine- och zucchiniskivorna samt 1/3 av löken.
  6. Strö på 1/3 av linserna och fördela 1/3 av tomatsåsen över.
  7. Strö på 1/2 dl av den rivna osten.
  8. Salta och peppra och strö över basilika mellan lagren. Fortsätt så du har två lager till.
  9. Avsluta med att strö över 1 dl av osten.
  10. Grädda cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen. Se upp så det inte blir bränt, lägg i så fall på ett folieark.
  11. Servera med grönsallad, gärna med grova grönsaker som riven morot, palsternacka m m.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept