Stekt röding med kantareller, stekt äpple och potatisstomp
Vilken festmåltid. Det är säsong för röding tidig höst men du kan lika bra använda lax, makrill eller annan fet fisk till den här goda rätten.
4 st
40 min
Ingredienser
- 2 st stora rödingfiléer, à ca 250 g
- 150 g färska kantareller, rensade och i bitar
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 1 äpple, urkärnat och hackat
- 2 msk olivolja
- 1 krm lite salt och nymald svartpeppar
Potatisstomp
- 600 g potatis
- 5 msk lätt cream cheese, 11 %
- 3 salladslökar, strimlade
- ½ lite salt och nymald svartpeppar
Till servering
- 200 g kokta sojabönor
- 200 g lätt förvälld babyspenat
Gör så här
- Stek svampen i torr panna tills den släpper vätska och vätskan kokat in.
- Tillsätt oljan, löken och äpplet och låt det fräsa på svag värme cirka 5–7 minuter.
- peppra efter smak.
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Häll av potatisen och lägg tillbaka den i kastrullen.
- Rör i osten och krossa samtidigt potatisen med en potatisstöt eller baksidan av en slev.
- Rör i salladslöken och smaka av med lite salt och peppar. Håll varmt.
- Dela rödingen i 4 bitar.
- Stek rödingen hastigt med köttsidan ner först, cirka 1 minut och sedan på skinnsidan 2 minuter.
- Salta lätt och peppra efter smak.
- Servera rödingen med potatisstomp och svampmix samt sojabönor och spenat.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept