Färre barn i Sverige vistas ute i naturen

Barn ligger på luftmadrass på en strand och skrattar

Publicerad: 2023-07-04 | Uppdaterad: 2023-07-11

Att vara ute i naturen ökar välmåendet, motverkar psykisk ohälsa och minskar stress, visar forskning. Trots det är allt färre barn i Sverige regelbundet ute i skog och mark enligt siffror från Folkhälsomyndighetens miljöhälsorapport.

Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen tipsar om sommarutflykter som kan bidra till en bättre hälsa för barn

– Forskning visar att goda levnadsvanor är starkt kopplade till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, även på lång sikt. Att vara ute i naturen och röra på sig i stället för att till exempel sitta framför en skärm är ett utmärkt sätt att grunda för en god hälsa hela livet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I Sverige har nästan samtliga barn grönområden inom gångavstånd, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Trots det har andelen barn i Sverige som vistas i ett grönområde minst en gång i veckan sjunkit med närmare fem procentenheter - från 90,9 procent av barnen 2011 till 86,2 procent 2019.

– Goda vanor under barndomen tenderar att följa med in i vuxen ålder. Därför vill vi uppmana alla föräldrar i Sverige att ta sig ut i skog och mark, sjöar eller hav tillsammans med sina barn, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare, Friluftsfrämjandet.

– Tack vare allemansrätten kan vi röra oss nästan överallt i naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Det innebär att det finns gott om möjligheter till friluftsliv i Sverige, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Sex tips på roliga sommarutflykter

  • Testa en vandringsled

  • Tälta i skogen

  • Paddla kanot

  • Ät middag utomhus i skogen

  • Bygg en mysig koja (enligt vad allemansrätten säger)

  • Testa en aktivitet arrangerad av din närmaste lokala friluftsorganisation

Barn håller fram frukt som ögon

Barn och ungas utsatthet för skräpmat

Mat är grundläggande för en god hälsa. Tillgång till näringsrik och hälsosam mat är också avgörande för barn och ungas hälsa och utveckling. Nu finns rapporten "in your face" – om barns matmiljö och exponering för matreklam.

Läs mer och se webbinariumet