Färre barn i Sverige vistas ute i naturen – gör en utflykt i sommar

Barn ligger på luftmadrass på en strand och skrattar

Publicerad: 2023-07-04 | Uppdaterad: 2023-07-11

Sju av tio vuxna är oroliga för att barn och unga är för stillasittande. Att vara ute i naturen ökar välmåendet, motverkar psykisk ohälsa och minskar stress, visar forskning. Trots det är allt färre barn i Sverige regelbundet ute i skog och mark enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Gör sommarutflykter som kan bidra till en bättre hälsa för barn

– Forskning visar att goda levnadsvanor är starkt kopplade till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, även på lång sikt. Att vara ute i naturen och röra på sig i stället för att till exempel sitta framför en skärm är ett utmärkt sätt att grunda för en god hälsa hela livet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I Sverige har nästan samtliga barn grönområden inom gångavstånd, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Trots det har andelen barn i Sverige som vistas i ett grönområde minst en gång i veckan sjunkit med närmare fem procentenheter - från 90,9 procent av barnen 2011 till 86,2 procent 2019.

– Goda vanor under barndomen tenderar att följa med in i vuxen ålder. Därför vill vi uppmana alla föräldrar i Sverige att ta sig ut i skog och mark, sjöar eller hav tillsammans med sina barn, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare, Friluftsfrämjandet.

– Tack vare allemansrätten kan vi röra oss nästan överallt i naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Det innebär att det finns gott om möjligheter till friluftsliv i Sverige, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.

Undersökning visar stor oro för stillasittande

En ny Novusundersökning gjord på uppdrag av Hjärt-Lungfonden visar att sju av tio vuxna (71 procent) är oroliga för att barn och unga är för stillasittande. Låt oss använda denna oro som motivation för att se till att barn kommer ut i naturen i sommar!

Både barn och vuxna i Sverige tillbringar 70 procent av sin vakna tid liggande eller sittande. Det är en utveckling som vi måste hjälpas åt bryta. Genom att se till att barn och unga i Stockholms län kommer ut i naturen i sommar kan du bidra till att vända trenden – och samtidigt umgås och ha roligt tillsammans ute i det gröna.

Allemansrätten ger oss unika möjligheter att komma ut i naturen. Se till att använda den – och att lära barnen vad den innebär. Här kommer fem tips på roliga sommarutflykter för både barn och vuxna:

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Fem tips på roliga sommarutflykter

  • Cykla till en sjö och bada.

  • Ät middag i skogen (glöm inte ta med dig allt skräp efteråt).

  • Gå en vandringsled.

  • Paddla kanot.

  • Testa en aktivitet med din lokala friluftsorganisation.

Barn håller fram frukt som ögon

Barn och ungas utsatthet för skräpmat

Mat är grundläggande för en god hälsa. Tillgång till näringsrik och hälsosam mat är också avgörande för barn och ungas hälsa och utveckling. Nu finns rapporten "in your face" – om barns matmiljö och exponering för matreklam.

Läs mer och se webbinariumet