Ungsstekt valborgslax med sparrissallad

Härlig vårmat som är enkel att göra! Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

En härlig rätt att bjuda på till valborg.

Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser:

  • 700 g laxfilé, urbenad

  • 1 dl pesto

  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Potatis-ärt-sparrissallad

  • 800 g småpotatis, tvättade

  • 1 knippe sparris (250 g)

  • 250 g frysta små ärter

  • 1 ekologisk citron, tvättad och rivet skal

  • 1 kruka dill eller dragon, hackad (spar lite till dekoration)

  • 2 ägg, mjukkokta, skalade och klyftade

Dressing

  • saften från citronen

  • 2 tsk fransk senap

  • 1 vitlöksklyfta, skalad och riven

  • 1 dl olivolja

  • 3 msk matyoghurt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra laxen och bred peston över.

  3. Tillaga i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

  4. Koka potatisen i vatten i en kastrull tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Dela potatisar som är stora i mindre bitar.

  5. Bryt av den nedre torra delen på sparrisen och släng den. Koka sparrisen snabbt i lättsaltat vatten i en kastrull, cirka 2 minuter. Spola av i iskallt vatten.

  6. Skär sparrisen i mindre bitar.

  7. Tillaga ärterna enligt anvisning på paketet. Spola dem kalla.

  8. Blanda potatis, sparris, ärter och citronskal.

  9. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över potatissalladen och vänd runt. Salta och peppra.

  10. Garnera med ägg och lite mer örter.

  11. Servera till laxen.

Receptet kommer från sundkurs.se

Recept för alla tillfällen