- Vi anordnade en basar

Inför alla hjärtans dag 2012, i mitten av kallaste februari, anordnade familjen Wisemark en stor basar på torget i Lidköping.

Basaren kallade vi för Alla hjärtans stad. Loppis, ponnyridning, kaffe, korv med bröd, lotterier och bössinsamling och mycket mer resulterade i en insamlad summa på 106 251 kronor. Det överträffade våra förväntningar flera gånger om. Pengarna har oavkortat gått till Hjärt-Lungfonden och öronmärkts till förmån för forskning om barnhjärtan.

Vår hjärtsjuka dotter Filippa

Filippa föddes med ett halvt hjärta. För 15-20 år sedan hade hon inte överlevt. Hon genomgick tre operationer under sina två första levnadsår och det har varit extremt tufft. I en sådan situation är det lätt att hamna i en negativ spiral, där man deppar och tycker synd om sig själv. Vi valde att göra tvärtom – att göra något positivt av allt negativt. Vi bestämde oss för att göra en insamling till förmån för hjärtsjuka barn.

Idén om Alla hjärtans stad växte fram

Vi tänkte först göra en garageloppis och sälja våra egna gamla grejer, men snabbt växte vår idé från garaget till en stor bazar på torget i Lidköping. Vi kontaktade kommunen som var med på noterna från början och gav oss tillstånd att spärra av en del av torget.

Det var mycket att fixa. Vi behövde ett stort tält, vi behövde bord, vi behövde saker att sälja, och så vidare. Och vi behövde vara många som jobbade med detta. Vi hade ett enormt stöd från familj, vänner och vänners vänner.

Vi kom på att göra Lidköping till "Alla hjärtans stad" och så tänkte vi att företag i Lidköping också kunde gå in och stödja insamlingen eftersom de ofta har mer pengar än privatpersoner. Vi bildade tre nivåer - guld 15 000 kronor, silver 10 000 kronor och brons 5 000 kronor, så att såväl stora som små företag skulle kunna sponsra kampanjen.

Vi kontaktade lokaltidningen som skrev ett reportage om Filippa och vår insamling. Tidningen stöttade också insamlingen genom att ge oss gratis annonser. Företagen som sponsrade insamlingen fick exempelvis en tackannons med sina loggor.

Sprida kunskap om barns hjärtfel

Vi har inte valt att få ett hjärtsjukt barn, men nu är det så det är. Vi vill därför sprida kunskap till så många som möjligt. Och vi hoppas att många andra föräldrar i samma situation som vi, ska få inspiration.

Vi brinner för att forskningen ska gå framåt. Vi har förstått att allmänheten står för en stor del av finansieringen av forskning i Sverige, inte staten. Det visste vi inte tidigare. Därför är det väldigt viktigt att forskningen stöttas. I vårt fall betyder det att ju mer pengar forskningen får, ju bättre vård kan Filippa få.

Insamlingen gjorde vårt liv så mycket roligare. Uppslutningen och stödet från alla människor gav oss en rörande känsla av gemenskap.

/Familjen Wisemark