Julias solrosor blir till forskning

Julia på en solrosäng och Elsa på en solrosäng

Publicerad: 2023-09-11 | Uppdaterad: 2023-09-11

Genom att erbjuda självplock av solrosor har Julia Eriksson samlat in över 100 000 kronor till Hjärt-Lungfonden. Det som började med en vilja att hjälpa sin svågers barn har blivit ett viktigt tillskott till forskningen.

När ett barn drabbas av allvarlig sjukdom är det något som påverkar alla i dess närhet. Så när Julia Erikssons svågers barn föddes med den allvarliga hjärtsjukdomen hjärtblock. blev hon väldigt berörd. Och när svågerns andra barn drabbades av samma diagnos kände Julia att hon ville göra något för att hjälpa till. Det var då hon fick sin idé.

Vill samtidigt gynna biologisk mångfald

Hemma i Hån hade Julias föräldrar Malin och Bosse planterat en viltäng med solrosor. Tanken var att gynna den biologiska mångfalden för att hjälpa bin och andra djur, men Julia tyckte att det var synd att solrosorna bara stod och vissnade år efter år.

– Det var tråkigt när de bara stod där och dog. Så jag tänkte att varför kan vi inte bara be folk komma och plocka, och skänka en slant till något fint? Det tyckte mamma och pappa också var en bra idé, berättar Julia.

Sagt och gjort, via sociala medier erbjöd Julia alla intresserade att plocka blommorna mot att de skänkte en valfri gåva. Eftersom svågerns andra barn precis låg inne på sjukhus för att få en pacemaker inopererad kändes valet självklart – gåvorna skulle gå till Hjärt-Lungfonden.

Pacemakern har räddat barnens liv

Insamlingen startade 2020, och blev en succé med över 50 000 insamlade kronor. Året därpå dröjde det bara några veckor innan även den nya insamlingen passerat 50 000 kronor. Sammanlagt har Julia i skrivande stund samlat in över 105 000 kronor. Ännu mer glädjande är att barnen, Elsa och Ragnar, idag mår bra.

– Elsa är 8 och Ragnar fyller snart 2. De mår väldigt bra idag. Man märker inte på dem att de har pacemaker, om man inte vet om det, säger Julia.

Att stödet till forskningen är viktigt är något Julia gärna understryker

– Det är ju tydligt att forskningen går framåt. Man vet ju inte om Elsa och Ragnar hade klarat sig om det hade varit för tio år sen. Och när man börjat samla in pengar till Hjärt-Lungfonden märker man hur många andra som också är drabbade. Det är många som kommer och berättar att de själva har ett hjärtfel, och att de lever och mår bra tack vare all forskning.

Efter att Julia startade insamlingen har hon fått mycket uppmärksamhet. Hon har blivit intervjuad av såväl tidningar som radio och tv, men framför allt har hon fått en översvallande respons från människor hon mött.

– Jag har lite svårt att ta åt mig av äran. För mig var det liksom en naturlig sak, det var självklart. Jag har ju inte behov av de där pengarna, och vi hade inte behov av tusen solrosor som stod och vissnade, vi kunde lika gärna göra något fint av det. Att folk tycker det är bra, det är bara ett plus. Jag är bara tacksam.

Vill du också att forskningen ska hjälpa hjärtsjuka barn att få ett bättre liv?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med. 

Ditt mobilnummer

Två flickor håller om varandra och skrattar

Vill du hjälpa forskningen genom att starta din egen insamling?

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera sig i en livsviktig fråga. Ta hjälp av släkt och vänner för att samla in pengar till forskningen så att fler kan få längre och friskare liv.

Starta din insamling