Far och son cyklade till Kebnekaise – för farmor

Theo och Jonas i cykelhjälmar

Publicerad: 2023-09-11 | Uppdaterad: 2023-09-11

16-åriga Theo och hans pappa Jonas har cyklat 275 mil, från Uppsala till Kebnekaise och tillbaka. Under parollen ”Keb mot KOL” har de cyklat för att samla in pengar till forskningen kring lungsjukdomen KOL, som Theos farmor lider av.

Det hela började som ett roligt cykelprojekt. Theo blev inspirerad när Jonas berättade om Göran Kropps cykling till Mount Everest. Samtidigt ville Theo och Jonas bidra till forskningen om lungsjukdomen KOL, en sjukdom som Theos farmor drabbades av. Då föddes idén om att kombinera äventyret med en insamling till förmån för Hjärt-Lungfonden.

Farmor har betytt mycket för mig.

Resultatet blev en fyra veckor lång cykeltur, där far och son cyklade runt 10 mil per dag. Planen var att cykla hela vägen till Sveriges högsta bergsmassiv, Kebnekaise, för att därefter bestiga berget – och sedan cykla hela vägen tillbaka till Uppsala.

Målet överträffades med råge

Insamlingen fick en extra skjuts när den lokala handlaren Folkes Livs gick in meddelade att man skulle dubblera alla gåvor som kom in från startskottet och fram till att Theo och Jonas nådde toppen av Kebnekaise. Detta bidrog till att målet på 50 000 kronor hade överträffats redan innan man nådde toppen. Efter bestigningen var insamlingen uppe i 57 800 kronor, och fortsatte att växa under resan hem.

Sorgligt nog gick Theos farmor bort strax innan målgången, bara 36 timmar innan Theo och Jonas gick i mål. Men hon hann följa större delen av resan via sociala medier, och Jonas berättar att hon var väldigt stolt över sin son och sonson.

– Hon ville verkligen att vi skulle fullfölja det här. Hon var stolt.

Theo hans pappa Jonas och Theos Farmor

Vill du också att KOL-drabbade ska få bättre behandling och vård?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.