Lovisa säljer hjärtepins

Lovisa Lindblad har vänt sin oersättliga förlust till drivkraft att hjälpa andra. Nu säljer hon hjärtepins som stöd för forskning.

Bakom Lovisa Lindblads engagemang för Hjärt-Lungfondens arbete ligger en personlig tragedi. När Lovisa var bara nio år förlorade hon sin mamma i den svåra hjärtsjukdomen ARVD/C, arytmogen högerkammardysplasi/kardiomyopati. Händelsen förändrade livet på ett ögonblick, och väckte en rad svåra frågor om hur det kunde ske så plötsligt som det gjorde. Lovisa Lindblad ville ta reda på allt hon kunde om sjukdomen som hon insåg inte var så känd i Sverige.

– Jag funderade på om jag skulle ta med mig mina syskon och åka till Tyskland eller USA där kunskapen verkade större. Men jag kom fram till att en insats behövs även i Sverige för att på sikt öka chanserna att upptäcka sjukdomen i tid på svenska sjukhus. Därför ville jag göra det jag kunde, och just då var det att starta en egen insamling för forskning.

Sålde Hjärt-Lungfondens hjärtepins

Lovisa Lindblad valde att sälja hjärtepins för att samla pengar till Hjärt-Lungfonden. Hon tycker att fonden varit till god hjälp.

– Från början hade jag planerat att starta en egen fond eller stiftelse, och diskuterade den idén med Hjärt-Lungfonden. Vår diskussion fick mig att inse att det i nuläget var bättre att jobba i lite mindre skala.

För att sprida information om insamlingen använde Lovisa Lindblad i första hand Facebook, men hon berättade också om projektet för vänner, släktingar och kollegor. Målet var dels att sälja hjärtepins, dels att informera om sjukdomen som krävt hennes mammas liv. Under tiden har hon upptäckt något viktigt.

Varje krona gör skillnad

– Människor är fantastiskt öppna för välgörenhet. Det är många som vill hjälpa till men som inte har tid eller medel till det, eller helt enkelt inte vet hur de ska göra. Då är det perfekt att kunna göra skillnad genom att enkelt köpa en hjärtepin eller två. Jag vill också säga till alla som funderar på något liknande att det är viktigt att göra vad man kan. Varenda krona gör skillnad, så börja där du är och på det sätt som passar dig.

Kort om Arytmogen högerkammardysplasi/kardiomyopati (ARVD/C)

Arytmogen högerkammardysplasi/kardiomyopati, ARVD/C, är en relativt ovanlig hjärtmuskelsjukdom som
innebär att den normala hjärtmuskel-vävnaden successivt ersätts av bindväv och fett.

ARVD/C är den näst vanligaste orsaken till oväntad plötsligt hjärtstopp hos unga, och tros ligga bakom mellan 15 och 30 procent av plötsligt hjärtstopp hos unga idrottare. Sjukdomen är ärftlig och barn till en person med sjukdomen har 50 procent risk att ärva den. Därför bör de gå på regelbundna kontroller och vid behov behandlas förebyggande med läkemedel och/eller implanterbar defibrillator.