Svenska råvaror går också bra

NORDIET-studien

Att beskriva ett hälsosamt matmönster som medelhavsmat kan vara lite missledande. Kanske tror man att det måste vara livsmedel från medelhavet. Det är bättre att säga medelhavslik mat eftersom samma typ av matmönster går att komponera med livsmedel från alla delar av världen.

NORDIET – medelhavsmat på svenska

En svensk studie visar tydligt hur man med svenska råvaror kan åstadkomma ett hälsosamt matmönster. Redan efter sex veckor påverkades vikt, blodtryck, blodfetter, blodsocker och insulinnivåer signifikant. Den hälsosamma maten bestod av bland annat havregrynsgröt, knäckebröd, lax, strömming, bär och svenska äpplen och omättade fetter från rapsolja och solrosolja som bas.

Ett stort antal studier, såväl prospektiva observationsstudier (15 studier med totalt 1057176 deltagare) som randomiserade kontrollerade interventionsstudier (6 studier med totalt 717 deltagare) visar liknande resultat och även en minskad risk att drabbas eller avlida i kardiovaskulär sjukdom.

Källa:
Adamsson V et al. J Intern Med. 2011;269(2):150–9.
Massara P, et al. Diabetologia 2022;65:2011-2031.

Start9 / 43