Hur äter vi – egentligen?

Pyramid av mat som visar hur vi bör äta och hur vi faktiskt äter

Den vänstra pyramiden illustrerar schematiskt hur vi bör äta och den högra hur vi faktiskt äter. Livsmedelsverkets undersökningar av vuxnas och ungdomars matvanor visar att det nästan är tvärtom mot rekommendationerna. Åtta av 10 äter för lite grönt och frukt (500 g/dag), 8 av 10 äter för mycket mättat fett, 7 av 10 äter för lite fibrer och 4 av 10 äter för mycket socker.

Källa:Riksmaten – vuxna 2010-11. Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige. Livsmedelsverket 2012.

Riksmaten ungdom 2016-17. Så äter ungdomar i Sverige. Del 1 Livsmedelskonsumtion och Del 2 näringsintag och näringsstatus, bland ungdomar i åk 5, åk 8 och åk 2 på gymnasiet. Livsmedelsverket 2018.

Stora hälsovinster att göra

Matmönster

Forskning visar att våra matvanor kan kopplas till nästan hälften av alla hjärtinfarkter och till vart femte fall av stroke. Beräkningar visar också att vi skulle vinna många levnadsår på att äta på det hälsosamma sätt som våra kostråd och näringsrekommendationer anger.

Referens/Källa:
Preventionsrapporten 2024. Hjärt-Lungfonden 2024.

Fadnes LT, et al. PLoS Med 2022;19

Start30 / 43