Håll igen på saltet

Ett saltkar och salt utspritt runtomkring

I genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Det mesta av saltet, 70–80 procent, kommer från färdiga livsmedel, som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.

Salt finns i natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen men eftersom natrium finns naturligt i många råvaror riskerar man ingen brist, även om man drar ner på saltet.

För mycket salt kan öka blodtrycket och ett förhöjt blodtryck ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke. WHO bedömer att en sänkning av saltintaget på befolkningsnivå är en av de mest kostnadseffektiva åtgärder som kan göras för bättre folkhälsa. WHO:s mål är en 30-procentig minskning av saltintaget till 2025.

Det är bra att välja salt med jod eftersom jod behövs för kroppens ämnesomsättning. Men det behövs inga stora mängder för att få tillräckligt med jod, det räcker med tre gram berikat salt. Jod finns även i fisk, skaldjur och mejeriprodukter, så hela jodbehovet behöver inte täckas av joderat salt.

Start37 / 42