Blodfettpartiklar härsknar
![Faktorer som påverkar blodfetternas oxidering](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/4HnLq0iKWSCu5v6Ice3yYq/4bf392687c64c3b1c16c92687d5fc6cd/Mat_Del_12_.png?w=800&h=512&q=90&fm=png)
LDL-partiklar startar en inflammatorisk process i kärlväggen och i synnerhet oxiderade partiklar. Det är inte möjligt i dag i ordinarie hälso- och sjukvård att mäta härskningsbenägenhet och oxideringsgrad av LDL-partiklar men vi vet från kliniska studier och experimentell forskning att till exempel rökning, typ 2 diabetes och metabola syndromet innebär en ökad oxideringsbenägenhet. Vi vet också att oxideringsbenägenheten kan minskas med antioxidanter i maten, som till exempel E-vitaminer, C-vitamin, polyfenoler och karotenoider. Även fysisk aktivitet har en antioxidativ effekt.