Jag vill stötta forskningen i mitt testamente

Ewa Persson är drabbad av hjärt-kärlsjukdom, men känner ändå tacksamhet och vill ge tillbaka till forskningen. En del av sin kvarlåtenskap ska hon testamentera till Hjärt-Lungfonden.

Leende kvinna med kort grått hår och svarta glasögon

Dagens forskning ger morgondagens vård, och därför skriver Ewa Persson in Hjärt-Lungfonden i sitt testamente.

– Jag vill stötta forskningen och uppmana fler att göra samma sak, säger hon.

Ewa Persson, 74, kommer från en hjärtsläkt. Stora delar av släkten på mamma Hannas sida led av hjärt-kärlsjukdom. Nio av tio syskon hade hjärtbesvär. Två av Ewas bröder gick allt för tidigt bort av hjärt-sjukdom.

Mamma fick pacemaker redan på 60-talet. Tack vare den och forskningen fick hon 25 extra år att leva

– Mamma fick pacemaker redan på 60-talet. Tack vare den och forskningen fick hon 25 extra år att leva. Jag själv har haft tia-attacker. Jag fick också en allvarlig och stor blödning i hjärnan för tio år sedan. Men jag överlevde och i dag mår jag bra. Det är tack vare behandling och forskning, säger hon.

Hjärt-Lungfonden i testamentet

Med den bakgrunden var det ett lätt beslut att i testamentet ge en del av hennes kvarlåtenskap till Hjärt-Lungfonden.

– Alla ska vi dö. Även jag. Genom att ge en del till Hjärt-Lungfonden ger jag pengar till forskningen och framtiden, säger hon.

Ewa har en bakgrund inom banksektorn och när hon arbetade arrangerade hon föreläsningar om testamenten och ekonomi. Nu föreläser hon om samma sak för Hjärt-Lungfonden. Med sin varma humor, värmländska dialekt och starka engagemang berättar hon om livet, kärleken och pengarna.

Prata om viktiga saker

Att uppmana de som lyssnar att skriva ett testamente är ett viktigt budskap. Det är viktigt att försöka prata om vad som händer när en make, maka eller sambo dör innan det händer.

– Du vill kanske skydda dina barns rätt, ge pengar till forskning eller ge en särskild sak till någon. Att sätta en lapp på mormors ljusstake fungerar inte, säger hon.

För framtidens behandlingar och vård

Ewa Persson hoppas att hennes och andras bidrag ska leda till bättre behandlingar för hjärt-kärlsjuka och att fler ska få leva ett bra liv och känna glädje även om man är drabbad.

Vi ger för framtiden

– Tänk på alla forskare som försöker och försöker. Till sist når de ett resultat som förbättrar. En ny medicin, nya metoder, tekniska hjälpmedel eller bättre kirurgi. Vi ger för framtiden, konstaterar Ewa Persson.

En kvinna med sin hund och man i soffa

Lär dig mer i testamentskolan

I Testamentskolan lär du dig mer om hur man går tillväga för att upprätta ett giltigt testamente.

Gå till Testamentskolan
Testamentshandledning Hjärt-Lungfonden

Testamentshandledning ger värdefull vägledning

Beställ en testamentshandledning kostnadsfritt. Den är ett bra stöd för dig som ska upprätta ett testamente, bland annat med färdiga mallar.

Beställ gratis testamentshandledning
Kontakta oss om testamente, vi hjälper dig!

Vill du ha personlig hjälp?

Om du vill få mer information om vårt arbete eller få hjälp inför ett beslut att testamentera så är du varmt välkommen att höra av dig.

Kontakta oss