Vad innebär en framtidsfullmakt?
Självbestämmande är viktigt genom hela livet. Hjärt-Lungfondens seniora jurist Carola Erixon Gyllenmyr förklarar hur en framtidsfullmakt kan trygga din vilja och underlätta för dina närstående.
Carola Erixon Gyllenmyr, senior jurist på Hjärt-Lungfonden.
Foto: Kristian Pohl
En framtidsfullmakt är en möjlighet för dig att, medan du är frisk, bestämma vem eller vilka som ska få fatta beslut åt dig den dagen du själv inte kan det. Framtidsfullmakten ska följa samma formella krav som ett testamente, det vill säga du själv undertecknar handlingen som bevittnas av två ojäviga personer.
Tydliga villkor
När fullmaktshavaren ska använda fullmakten kan det bli problem att bevisa att den har börjat gälla. Därför är det viktigt att ange på vilka villkor fullmakten ska gälla och vem som bestämmer kring det. Det är också viktigt att ange vilka eventuella begränsningar fullmakten ska ha.
Om du har upprättat ett testamente som är till förmån för välgörande ändamål är det särskilt viktigt att en framtidsfullmakt innehåller särskilda villkor kring eventuell bostad, om du behöver flytta från ditt hem till särskilt boende.
Du kan välja att ha en eller flera fullmaktshavare
Du kan välja att ha en eller flera fullmaktshavare, och de kan tilldelas olika ansvarsområden. Du kan bestämma att fullmaktshavaren ska redovisa sitt arbete årligen till dina anhöriga och du kan också bestämma om det ska utgå ett arvode till din fullmaktshavare.
Ersätter inte god man
En framtidsfullmakt ersätter inte god man och förvaltare, utan är ett civilrättsligt komplement till den offentligrättsliga lagstiftningen som funnits sedan länge. En framtidsfullmakt kan du endast skriva så länge du är vid sunt och fullt förstånd, men den ska inte börja användas förrän du inte längre kan hantera dina angelägenheter själv. Således behöver det rimligen gå en tid mellan upprättandet och användandet av en framtidsfullmakt.