Sömnapnén stal all Patrics kraft

Natt efter natt stal sömnapnén hans livskraft. Tröttheten gjorde att han var nära att möta döden ute på vägen, men Patric Ilar var inte klar. Idag vill han hjälpa andra drabbade.

Man som håller en katt i famnen

Personligt

  • Namn: Patric Ilar

  • Bor: I ett hus från 1800-talet i Tjällmo utanför Motala.

  • Familj: Hustrun Carola Ilar och tre barn var samt katten Xena.

  • Yrke: Packare och trubadur.

  • Apnéföreningen Öst: Patric Ilar startade nyligen Apnéföreningen Öst. Föreningen är Sveriges fjärde sömnapnéförening.

  • Patric Ilar driver även Sömnapné- & Snarkgruppen på Facebook med cirka 600 medlemmar. 

Han körde taxi och var på väg för att hämta en kund. Länsvägen framåt, ögonlocken allt tyngre. Motorljudet, musiken från radion, allt sjönk undan. Samtidigt gled bilen över i mötande fil.

– När jag vaknade hade jag en lastbil framför mig. Föraren hängde på kompressorhornet. I ett töcken hann jag precis svänga undan. Jag hade ängla­vakt som vaknade av tutandet, säger Patric Ilar.

– Det hände 1991 och då visste jag inte att jag led av sömnapné.

Vi ses i Tjällmo, en by i Motala kommun utmed länsväg 211. Patric Ilar är uppvuxen i Näshulta utanför Eskilstuna, och flyttade hit på 1980-talet.

Misstankar om högt blodtryck

Taxin parkerade han för gott efter lastbilsmötet, och fokuserade i stället på Siemens i Finspång där han i dag packar ”allt från buntband till turbinhus”. Tröttheten blev dock allt värre och livet allt mer en orkeslös kamp genom dagar av sirap.

Efter en promenad blev Patric Ilar stående på farstutrappan. Skakningarna. Förnimmelsen av elektricitet i blodet.

– Min sambo anade att jag hade högt blodtryck. Hennes mamma och äldre bror har sömnapné, så hon kände igen symptomen.

– Min pappa dog bara 54 år gammal i hjärtinfarkt. Jag är nästan säker på att han dog i en följdsjukdom av sömnapnén. Det sliter oerhört på hjärtat. Du vet, livet kan förkortas med minst sex, sju år om man går med obehandlad sömnapné. 

Diagnosen grav sömnapné

Tabletter fick hålla blodtrycket i schack och en remiss sände honom till Sömnlab på Universitetssjukhuset i Linköping, där en sömnutredning slog fast att han hade upp till 93 andningsuppehåll i timmen. Varje uppehåll varade minst tio sekunder i snitt. Diagnos: grav sömnapné.

Patric Ilar fick en CPAP, den elektriska luftpumpen med övertrycksmask som genom att pressa in luft håller övre luftvägar fria så att de inte faller ihop.

– CPAP är min mirakelmaskin. Nu kan jag inte sova utan masken. Den väser lite högre än andningsljudet, det är allt. Känslan att vakna helt utsövd är fantastisk.

Startat apnéförening

Numera har han ork till sidoengagemang som trubadur. Sex år har gått sedan Patric Ilar fick sin diagnos och nu arbetar han för att sprida kunskap om sömnapné inom vård och politik. Nu bevisar han att det med rätt hjälp och forskningens framsteg går att leva ett gott liv trots sömnapné.

– Tänk alla mysterier som ingår i livet. Jag är så nyfiken och inte klar på långa vägar.