Hockeyklubben hedrade minnet av sin tränare

Tränaren för Tumba Hockey, hockeypuck

Publicerad: 2023-09-22 | Uppdaterad: 2023-09-22

Den 14 november 2021, på fars dag, gick hockeytränaren Patrik Boström hastigt bort efter att drabbats av plötsligt hjärtstopp. För att hedra hans minne arrangerade Tumba Hockey en minnesmatch till förmån för Hjärt-Lungfonden.

I Sverige drabbas uppemot 10 000 personer av hjärtstopp varje år. Bara en av tio överlever. Patrik Boström, hockeytränare i Tumba Hockey, var en av dem som inte klarade sig. Till hans ära spelade klubbens division 2-lag i februari 2023 en minnesmatch där alla insamlade pengar gick till Hjärt-Lungfonden.

Många klubbar ställde upp

Matchen spelades i specialbeställda tröjor, med Hjärt-Lungfondens logotyp och Patrik Boströms initialer. I anslutning till matchen arrangerades flera aktiviteter runt omkring, som alla syftade till att dra in pengar till forskningen. Flera företag ställde upp och skänkte priser att auktionera ut, liksom flera SHL-klubbar och allsvenska fotbollsklubbar.

Det är bra om något hemskt kan föra något positivt med sig, att vi kan samla in lite pengar och sprida en medvetenhet.

– Niklas Persson, sportchef Tumba Hockey

Sammanlagt drog klubben in över 60 000 kronor. Pengarna kommer gå till vidare forskning inom området plötsligt hjärtstopp, och till fortsatt information om vikten av hjärtstartare.
– Det är oerhört angeläget att forskningen får fortsätta att rädda liv och ge människor fler friska levnadsår. Jag vill tacka Tumba Hockey för deras insamling som bidrar till livsavgörande genombrott, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

John Pernow forskare

Vill du också att den som drabbas av plötsligt hjärtstopp ska kunna överleva?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.