SMS-livräddaren Mirja var först på plats vid hjärtstopp

Mirja är en av många frivilliga SMS-livräddare. När ett larm om ett misstänkt hjärtstopp kom förra påsken var hon på plats flera minuter innan ambulansen.

Kvinna som står mellan två klippblock

Mirja Raukas Lind och hennes familj hade just ätit klart påskmiddagen i Saltsjöbaden när mobilen började larma. Det var appen ”SMSlivräddare” som meddelade att ett misstänkt hjärtstopp inträffat i närheten. För Mirja, 51 år, var det självklart att skynda sig dit.

– Jag är aktiv som frivillig sjöräddare och då går vi årligen HLR-utbildning. Instruktören tipsade om appen och uppmuntrade oss att anmäla oss som SMS-livräddare. För mig var det självklart att bli det, med ganska små medel kan man göra skillnad, berättar hon.

Mirja, som varit på plats vid en handfull larm men aldrig tidigare varit först, ryckte med sig dotterns pojkvän som också är utbildad inom HLR.

– När larmet går får man ett stresspåslag och blir väldigt alert. Man är mån om att skynda sig, för man vet att det är bråttom.

Hjärtstartare fick igång kvinnans hjärta

Larmet kom från en villa drygt en kilometer bort och väl framme möttes de av en skärrad familj. I köket låg en kvinna livlös.

– Det var mamman som hade fått hjärtstopp. Min första tanke var att hon såg död ut. Jag började omedelbart göra kompressioner och varvade med inblåsningar.

Mirja och dotterns pojkvän var på plats sex minuter efter att larmet gick i appen, men det skulle dröja ytterligare ungefär sex till sju minuter innan ambulansen anlände.

– Ambulanspersonalen tog då över och vi fokuserade på att ta hand om två ledsna och rädda tonårsbarn som behövde stöd.

Med hjälp av en hjärtstartare fick ambulanspersonalen liv i kvinnan. Hon fördes till sjukhus. Hur det gick med henne fick Mirja veta några veckor senare.

– Jag fick tag på hennes man som berättade att hon överlevt. Det var en härlig känsla.

Tack varje hjärt-lungräddning överlevde mamman

Vid ett plötsligt hjärtstopp är varje minut kritisk och ju fortare hjärt-lungräddning påbörjas, desto större är chansen för överlevnad. Denna gång tog det 13 minuter innan ambulansen var framme i Saltsjöbaden och utan Mirjas hjälp hade kvinnan med största sannolikhet inte klarat sig.

– Ambulanspersonalen sa att det var tack vare vår hjärt-lungräddning som de över huvud taget kunde få i gång kvinnans hjärta.

Mirja uppmanar alla som har utbildat sig inom hjärt-lungräddning att anmäla sig som SMS-livräddare. – Det är en liten insats men den kan rädda en annan människas liv!

Vad är SMS-livräddare?

SMS-livräddare är ett frivilligt system för att larma livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Appen är aktiv i Stockholm, Västra Götaland, Västmanland, Sörmland och Blekinge. Hjärt-Lungfonden har varit med och stöttat SMS-livräddare och målet är att appen i i framtiden ska kunna användas över hela landet. Det kan innebära att överlevnaden för hjärtstopp i Sverige ökar med 25 procent.

Varje hjärta räknas – Sms-livräddare

I Sverige finns över 120 000 frivilliga livräddare med kunskap i hjärt-lungräddning (HLR) och koll på var närmaste hjärtstartare finns om någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.

Om Sms-livräddare