Rolf fick hjärtstopp på dansbanan

Mitt i dansbandsglädjen slutade Rolf Pettersons hjärta slå. Under en svalkande paus i sommarnatten såg Annelie Andersson hur han plötsligt föll ihop och fick ett hjärtstopp. Att de fortfarande möts på dansgolven i Malung beror på hennes HLR-insats den kvällen.

Man i färgglad skjorta vid en pir

Det finns ingen bättre medicin mot hjärtproblem än att dansa. Inte om du frågar Rolf Petterson i alla fall. Sedan ungdomsåren har den 73-årige dansentusiasten varit ett känt ansikte på dansbanorna i Helsingborg med omnejd. Och dansbandsveckan i Malung har länge varit en av årets viktigaste händelser. Alltså var det just här han var den där julikvällen för tio år sedan när han drabbades av plötsligt hjärtstopp.

– Det var lördag och dansbandsveckans sista kväll. Jag hade gått ut för att ta mig lite frisk luft och stod och pratade med någon när jag helt utan förvarning trillade ihop, säger han.

Överlevde tack vare hjärt-lungräddning (HLR)

Själv minns han ingenting av vad som hände sedan. Men ungefär samtidigt som Rolf dimper i marken kliver Annelie Andersson ut för att hämta vatten i en av kranarna på utsidan. Med en bakgrund inom ambulanssjukvården förstår hon att detta inte handlar om någon som druckit för mycket. Det här är allvar. Hon känner efter puls, men när hon ser hur Rolfs ansiktsfärg börjar skifta från gulvitt till blålila sätter hon genast igång med hjärt-lungräddning (HLR).    

– Just då hade jag ingen uppfattning om tiden, men det tog tid innan ambulansen kom. Och faktiskt kände jag inte mycket hopp när han väl blev hämtad, säger hon.

Det var många som hjälpte till den dramatiska kvällen för att Rolf snabbt skulle får sjukhusvård. Men det var Annelies närmare 20 minuter av hjärt-lungräddning i väntan på ambulans som gjorde att Rolf överlevde hjärtstoppet.

Fick en ICD efter hjärtstoppet

Annelie som undrade hur det gått kollade notiserna i lokalpressen och sökte på dansbandsveckans hemsida, men hittade ingen information. Varken om händelsen eller om något dödsfall. Istället hittade hon en kontaktannons i tidningen Får jag lov, där en Rolf Petterson sökte kontakt med de personer som räddat hans liv. Då förstod hon att hennes insats gjort skillnad.

Rolf fick efter hjärtstoppet en ICD (implanterbar defibrillator) inopererad och det tog inte lång tid innan han var tillbaka mitt i dansen och musiken igen.

– Men det tog ett helt år innan jag kunde sova utan sömntabletter. Jag var helt enkelt rädd för att inte vakna igen. Först året efter, då jag återvänt till ”brottsplatsen” och dansbandsveckan i Malung släppte det. Nu vågar jag lita på att min ICD fungerar om det händer igen, säger han.

Gjorde by-passoperation vid 46

Egentligen har Rolfs hjärta krånglat hela hans vuxna liv. Redan i 25-årsåldern konstaterades höga kolesterolvärden och högt blodtryck. Han har haft tre lättare hjärtinfarkter och när han 46 år gammal gjorde en by-passoperation visade det sig att sju av kranskärlen var förträngda.

– Det fantastiska är att jag i dag mår bättre än efter min by-pass operation för 27 år sedan, bland annat tack vare en helt ny kolesterolmedicin som gör att jag slipper biverkningar i ben och fötter. Att jag mår bättre än på länge, det tackar jag forskningen för. Utan forskarnas insatser hade jag nog inte ens varit vid liv idag.

Trots att Rolf även medicinerar mot flera andra åkommor finns det i dag inget som stoppar honom från att dansa flera gånger i veckan.

– Dessutom tycker min läkare precis som jag att det inte finns någon bättre motion än dans. Att man samtidigt får en chans att hålla om någon en stund, det är det som gör att vi dansare mår så bra, säger han.