Pias hjärta stannade på bussen – överlevde tack vare hjärtstartare

Det sista Pia minns är att hon blev yr. Sedan kom hjärtstoppet. Bredvid på bussen satt dottern Wilma, 2 år, och skrek i sin vagn. - Jag kan inte fatta att jag var död. Jag är så tacksam för alla som hjälpte mig att få mina andetag tillbaka, säger Pia Teppola.

Collage med bebis och kvinna i sjukhussäng

Det var en vanlig morgon för Pia. Klockan var snart sju och det var lite bråttom att komma iväg till Wilmas förskola på Södermalm och arbetet vid Karlaplan. För att hinna valde hon att åka buss från Hammarby Sjöstad i stället för att ta tvärbanan.

- I efterhand har jag tänkt att det kanske räddade mitt liv, säger hon.

Buss 74 passerar flera hållplatser på Södermalm. När den stannade vid Bohusgatan, nära Folksams huvudkontor, kände sig Pia plötsligt yr.

- Jag minns att jag satt bredvid Wilma. Sedan är det svart.

Hjärtat stannade utan förvarning

Pias hjärta stannade. Plötsligt och helt oväntat.

- Jag är fullt frisk och tillhör inte någon riskgrupp. Det som hände var oväntat och ännu har jag inte fått någon förklaring till varför just jag drabbades.

I efterhand har Pia fått hjälp att fylla i minuter och timmar.

- Jag gjorde en efterlysning via sociala medier och bad dem som räddade mitt liv att höra av sig. Det är obehagligt att inte veta vad som hände mig. Jag fick svar från flera personer som har hjälpt mig att fylla i luckorna.

Hjärt-lungräddning inleddes

Buss 74 passerar Södersjukhuset. En hjärtsjuksköterska på väg till jobbet förstod snabbt vad som hade hänt och inledde hjärt-lungräddning, HLR, på Pia. En annan kvinna gjorde mun mot mun-metoden. En man, som i våras hade utbildats i HLR, sprang till Folksamhuset och bad om hjälp. Med sig fick han en anställd som snabbt ryckte med sig en av försäkringsbolagets hjärtstartare.

- En annan kvinna tog hand om Wilma. Jag är oändligt tacksam för alla mina änglar som hjälpte mig.

Rösten brister. Pia tänker efter och blir tyst.

- Det är många om. ”Om” jag hade tagit tåget i stället för bussen. ”Om” inte bussen hade passerat Folksam? ”Om” sköterskan inte varit på väg till sitt jobb? ”Om” vi hade blivit ännu senare och kvar hemma? Jag hade varit död. Det är jobbigt att tänka på att mina barn kunde ha förlorat sin mamma och David sin sambo.

Hjärtstartare fick igång hjärtat

Tack vare hjärtstartaren fick man igång Pias hjärta. Men det krävdes två defibrilleringar för att det skulle börja slå igen. Efter en stund kom ambulansen och tog med sig Pia och Wilma.

- Jag blev nedsövd i sex timmar. När jag vaknade var det första jag bad om papper och penna. Jag skrev ”jobbet?”. Konstigt att jag tänkte på jobbet i den där situationen, säger Pia och skrattar.

Nästan direkt bestämdes det att Pia skulle få en ICD, en implanterbar defibrillator som övervakar hennes hjärtas rytm, inopererad. Om något händer ger den en elstöt som gör att hjärtat börjar slår normalt igen.

- Det är en stor trygghet att jag har den, konstaterar hon.

Oklart varför Pia drabbades

Pia har inte fått några svar på varför just hon drabbades av ett plötsligt hjärtstopp.

- De har tagit prover som kanske visa något genetiskt i övrigt har inte läkarna några svar. Jag är sjukskriven och äter mediciner, jag har även lite dåligt närminne som kan ha med hjärtstoppet att göra. Men annars mår jag trots allt bra.

Ännu har Pia inte vågat åka samma sträcka som den där dagen. Att lämna Wilma på förskolan har hon inte heller gjort.  - Det är inte så att jag har ångest men jag vet inte hur jag reagerar. Jag har varit död. Det är konstigt att tänka på det. Det hade ju kunnat vara så för alltid. Jag är glad över att alla de där människorna räddade mig. Man kan säga att jag har fått en till födelsedag.