"Mitt jobb handlar om liv eller död"

Forskaren Jacob Hollenberg. Patient och ambulanspersonal inuti ambulans.

Publicerad: 2023-11-20 | Uppdaterad: 2023-11-20

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av att hjärtat plötsligt slutar slå. Bara en av tio överlever. Det vill hjärtläkaren och forskaren Jacob Hollenberg ändra på. 

Med brinnande intresse och stort engagemang leder Jacob Hollenberg en forskningsgrupp vid Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet parallellt med arbetet som professor och överläkare vid Södersjukhuset i Stockholm. Och det är just kombinationen av forskning och kliniskt patientarbete som är så intressant, tycker han. 

– Ena dagen forskar jag kring hur vi ska få fler patienter som drabbas av plötsligt hjärtstopp att överleva. Dagen efter träffar jag drabbade patienter i min roll som hjärtläkare på intensivvårdsavdelningen. Det är väldigt utvecklande, både för mig personligen men också för forskningen eftersom många idéer till nya forskningsprojekt dyker upp i det praktiska patientarbetet. 

Drivs av att hitta nya metoder 

Det var när han började arbeta med akut sjuka hjärtpatienter som intresset för forskning uppstod. I dag har han nästan 20 års forskningsarbete bakom sig. 

– Jag drivs av att hitta nya metoder som kan rädda livet på dem som drabbas av hjärtstopp i dag. För det är självklart oerhört frustrerande som läkare att se ens patienter dö. Inte minst när jag vet att vi med nya, relativt enkla, metoder skulle kunna rädda så många fler liv. 

”Det är oerhört frustrerande som läkare att se ens patienter dö.”

Just nu håller Jacob Hollenberg och hans forskarteam i ett tiotal olika forskningsprojekt som alla berör plötsligt hjärtstopp. Forskningen spänner över ett stort spektrum, både studier ute i samhället och på sjukhus. Det handlar om allt från att undersöka vilken metod för hjärt-lungräddning som är mest effektiv till försök med SMS-livräddare, drönare, ECMO och avancerade kylbehandlingsmetoder. 

Yrket handlar om liv eller död 

Att yrkesvalet föll på just läkare och hjärtspecialist har flera orsaker. Visserligen har Jacob Hollenberg läkare i släkten, men framför allt handlade det om att välja ett yrke där han kunde få chansen att hjälpa andra. Att han sen valde att bli just hjärtläkare och arbeta med intensivvård har också sin förklaring: 

– Jag tycker det är intressant och väldigt stimulerande att jobba med kritiskt sjuka patienter. Jag hoppas någonstans att jag kan bidra och göra skillnad, både när jag träffar patienter och när jag driver forskningsprojekt tillsammans med mina kollegor. Mitt jobb får sägas vara väldigt konkret – det handlar om liv eller död. 

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Fakta: Plötsligt hjärtstopp

  • Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat plötsligt stannar. Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet, saknar puls och normal andning.

  • Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp.

  • Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till cirka 600 räddade liv om året idag. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Illustration plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga av oväntad anledning upphör och den drabbade förlorar medvetande och är utan livstecken.

Lär dig mer om plötsligt hjärtstopp