”Mitt jobb handlar om liv eller död.”

I år kommer 10 000 personer att få hjärtstopp i Sverige. Knappt elva procent av dem kommer att överleva. Det vill hjärtläkaren och forskaren Jacob Hollenberg ändra på.

Jacob Hollenberg i akutrummet på SöS till Tackkampanjen 2020.

Med brinnande intresse och stort engagemang leder Jacob Hollenberg en forskningsgrupp vid Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet parallellt med arbetet som docent och hjärtspecialist vid Södersjukhuset i Stockholm. Och det är just kombinationen av forskning och kliniskt patientarbete som är så intressant, tycker han.

– Ena dagen forskar jag kring hur vi ska få fler patienter som drabbas av plötsligt hjärtstopp att överleva. Dagen efter träffar jag drabbade patienter i min roll som hjärtläkare på intensivvårdsavdelningen. Det är otroligt utvecklande, både för mig men också för forskningen, eftersom många idéer till nya forskningsprojekt dyker upp i det praktiska patientarbetet.

Drivs av att hitta nya metoder

Det var när han började arbeta med akut sjuka hjärtpatienter som intresset för forskning uppstod. I dag har han 15 års forskningsarbete bakom sig.

– Jag drivs av att hitta nya metoder som kan rädda livet på dem som drabbas av hjärtstopp i dag. För det är självklart oerhört frustrerande som läkare att se ens patienter dö. Inte minst när jag vet att vi med nya, relativt enkla, metoder skulle kunna rädda så många fler liv.

Just nu håller Jacob Hollenberg och hans forskarteam i ett tiotal olika forskningsprojekt som alla berör plötsligt hjärtstopp. Forskningen spänner över ett stort spektrum, både studier ute i samhället och på sjukhus. Det handlar om allt från att undersöka vilken metod för hjärt-lungräddning som är mest effektiv till försök med SMS-livräddare. Andra studier handlar till exempel om avancerade kylbehandlingsmetoder, för att snabbt kyla ned hjärnan vid ett plötsligt hjärtstopp, eller att undersöka vilka åtgärder som är mest effektiva när patienten väl är på sjukhuset.

– Det är otroligt stimulerande att driva projekt inom alla de här områdena. Det blir en komplett vårdkedja, där alla delar spelar in, såväl större som mindre.

Yrket handlar om liv eller död

Att yrkesvalet föll på just läkare och hjärtspecialist har flera orsaker. Visserligen har Jacob Hollenberg läkare i släkten, men framför allt handlade det om att välja ett yrke där han får hjälpa andra människor samtidigt som han själv utvecklas. Att han sen valde att bli just hjärtläkare och arbeta med intensivvård har också sin förklaring:

– Jag tycker om kombinationen av stora och små beslut i arbetsdagen och att bli utmanad. Jag hoppas att jag kan bidra och göra skillnad, både när jag träffar patienter och när jag driver forskningsprojekt tillsammans med mina kollegor. Mitt jobb är väldigt konkret – det handlar om liv eller död.