Magnus hjärta stod still i femton minuter

För lite drygt ett år sedan vaknade Magnus Stern upp i en säng på Södersjukhuset i Stockholm. Rummet var fullt av slangar, maskiner och skärmar och han hade ingen aning om hur han hamnat där.

Man håller om en kvinna på en idrottsplats

– Jag var otroligt rädd och förstod att något var mycket fel men jag hade inget minne av vad som hänt. Tankarna snurrade. Hade jag råkat ut för en trafikolycka? När jag försökte fråga hur jag hamnat där kom det bara ut ljud och inga ord. Någon förklarade att jag var på sjukhus för att jag hade fått ett hjärtstopp och jag förstod ingenting. Jag var ganska drogad men blev ändå rädd. Min fru var där och klappade på mig och pratade lugnande till att jag somnade om. 

Så beskriver Magnus det första minnet han har efter den där idrottsdagen vid sonens skola då han drabbades av ett plötsligt hjärtstopp helt utan förvarning.

Snabb hjälp med hjärt-lungräddning

Den som först märkte vad som hände Magnus var Mikael som också tagit ledigt den dagen för att heja på sina barn som sprang skolloppet. De två stod och pratade en stund intill idrottsplatsen när Mikael reagerade på att Magnus lade sig ner i slänten och såg sen att han började skaka. När han inte svarade på tilltal förstod Mikael att något var allvarligt fel. Flera personer i närheten samlades runt Magnus. Någon larmade 112 och de började göra hjärt-lungräddning.

Kyldes ner för att undvika hjärnskador

Polisen kom först till platsen med en hjärtstartare och med den lyckades man få igång Magnus hjärta, men han var fortfarande medvetslös. En stund senare kom ambulansen till platsen och han kördes med ilfart till sjukhuset där man med hjälp av en kyldräkt kylde ner Magnus kroppstemperatur till 33 grader för att skydda hjärnan från skador. Hjärtat hade stått stilla i nästan en kvart och under hela den tiden fick han hjärt-lungräddning. När Magnus fru Lene kom in till sjukhuset fick hon beskedet att det var 50 procent chans att hennes man skulle överleva.

I fem dygn låg Magnus nedsövd innan läkarna försökte väcka honom. Allt gick så bra som det kunde gå och redan efter några timmar kunde Magnus kommunicera med familj och personal. Två dygn senare kunde han med hjälp av två sköterskor gå några få meter till en ny säng och knappt två veckor senare kunde Magnus skrivas ut och fick åka hem. 

En hjärtstartare kontrollerar hjärtat

Fortfarande idag vet man inte varför just Magnus fick ett hjärtstopp, men han hade turen att inte vara ensam på platsen så att han kunde få snabb hjälp och klarade sig utan skador. Under sjukhusvistelsen fick Magnus en ICD inopererad. Det är en liten defibrillator som dygnet runt kontrollerar hjärtrytmen och kan starta om hjärtat om något skulle gå fel. Än så länge har ICD:n inte behövt gripa in. Magnus hjärta tickar på. För några veckor sedan firade han ettårsdagen efter hjärtstoppet genom att delta i den idrottsdag där allt hände förra året.

– Jag och min fru sprang de 5,5 kilometrarna tillsammans med vår son och hans klass. Idag är jag enormt tacksam över den hjälp jag fick. Både på plats när det hände och den sjukvård som jag har fått. Det känns otroligt viktigt att sprida kunskaper om hur viktigt det är att kunna hjärt-lungräddning – det är en skillnad på liv och död om man vågar gripa in, säger Magnus.