Krister fick 59 hjärtstopp på ett dygn

Johanna Sundin minns den där overkliga sommarmorgonen som om det var i går. Hon och hennes man Krister var på besök hos hennes föräldrar i Östersund när det plötsligt hände. En fullt frisk man i 39-årsåldern drabbades av hjärtstopp.

Man och kvinna lutar huvudena mot varandra framför en mur

Fredagen den 12 juli klockan 08.13 ropar Johannas pappa med panik i rösten att Krister beter sig konstigt där han ligger i sängen.

– Jag förstår genast att det är något allvarligt, berättar Johanna.

När hon kommer till sovrummet är Krister inte kontaktbar. Han andas med ett väsande ljud och hans ögon är uppspärrade. Johanna ringer genast 112.

-På larmcentralen frågar de om vi kan känna någon puls, men det kan vi inte.

Krister har slutat andas.

Hjärt-lungräddning och hjärtstartare

Johanna och hennes pappa drar ner Krister från sängen och påbörjar hjärt-lungräddning. Han blir alldeles blå på bröstkorgen och vit i ansiktet. Krister tar ett väsande andetag och försvinner igen.

– Jag nästan ser hur livet rinner ur honom, säger Johanna.

Men hon ger inte upp. Hon fortsätter att ge Krister hjärt-lungräddning med SOS Alarm på högtalartelefonen bredvid sig. Efter cirka 13 minuter kommer äntligen ambulansen och de får igång Kristers hjärta med hjärtstartare.

Från Östersund till Umeå för hjärtvård

Ambulansen kör Krister till akuten i Östersund.

– Timmarna efter är ångestladdade eftersom ingen riktigt kan säga vad som har hänt, säger Johanna. 

Flera läkare frågar om Krister har råkat ut för något speciellt den senaste tiden. Johanna minns att Krister har klagat på lite ont i bröstmuskeln på vänster sida och att han känner sig dåligt tränad. Men det är inte så konstigt eftersom han skadade sitt ben förra året och har inte kunnat träna som vanligt sedan dess. Han har inga kända hjärtfel sedan tidigare och lever ett sunt och aktivt liv.

På akuten beslutar man att Krister måste till Umeå universitetssjukhus. Han och en läkare flyger helikopter dit. Det finns inte plats för Johanna i helikoptern, så hon får säga hej då till sin man när han är sövd, intuberad och nerkyld.

– Det var tufft, berättar Johanna. Efteråt satte vi oss direkt i bilen och körde 40 mil till Umeå. 

Flera hjärtstopp under ett dygn

Det kommande dygnet är livshotande. Krister får hela 59 hjärtstopp. Dessutom får han hjärtsvikt, njursvikt och leversvikt.

– Det är oerhört otäckt att se honom få hjärtstopp, säger Johanna. Det är som på tv: ”Undan! Rör inte patienten!” Men jag hade tur som kom i kontakt med så bra läkare och sjuksköterskor. På ett pedagogiskt och ärligt sätt fick jag förklarat för mig vad som pågick.

Krister stannar på sjukhuset i Umeå i exakt en månad. Han får en ICD inopererad som övervakar hjärtrytmen och behandlar allvarliga arytmier om ett hjärtstopp skulle uppstå igen.

–  Det är en stor trygghet, tycker Johanna.

Krister har varit sjukskriven i tre månader efter den hemska händelsen, men nu ska han börja arbeta lite igen. Han mår under omständigheterna bra.

– Han har varit ute och jagat och stökar på som vanligt på gården, berättar Johanna. Det är helt otroligt, ett mirakel!

Illustration plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga av oväntad anledning upphör och den drabbade förlorar medvetande och är utan livstecken.

Lär dig mer om plötsligt hjärtstopp