15-åring räddade livet på sin mamma

I Höör jobbar eldsjälen Johan, 15 år, med att utbilda hela kommunen i hjärt-lungräddning. I Facebook-gruppen "Vi som kan HLR" berättar han om när hans klasskamrat Jonathan räddade livet på sin mamma. Vi publicerar hans historia här så att fler förstår vikten av att kunna HLR.

Kvinna med blont hår och glasögon tillsammans med tonårskille

"Det var i tisdags eftermiddag den 25 november när min kompis Jonathan kom hem från skolan som hans lillasyster hittade sin mamma snarkandes i soffan. Hon kunde inte väcka henne trots att hon hällde vatten över henne. Då ropar hon på Jonathan som säger att hon ska ringa ambulansen på 112.

Det första Jonathan ser är att hans mamma, 37 år, är helt blå i ansiktet och på händerna. Jonathan drar ner henne på golvet och stänger av alla sina känslor. Sedan lägger han henne i stabilt sidoläge. Han märker snabbt att hon bara andas ca en gång var femte sekund. Därför lägger Jonathan sin mamma snabbt på rygg och startar HLR."

Viktigt att snabbt komma igång med HLR

"Klockan 15.12 får SOS Alarm in samtalet om hjärtstopp via Jonathans lillasyster, 10 år. SOS frågar om de startat HLR, vilket Jonathan ju har gjort. Efter ca 8-10 min kommer räddningstjänsten och tar över Jonathans HLR-arbete och strax därefter kommer två ambulanser.

Jonathan berättar att han fick se delar av ambulansen och räddningstjänstens arbete med återupplivningsförsöken. Väl på sjukhuset i Lund får Jonathan veta av läkare att om han inte startat HLR så hade hans mamma antagligen inte överlevt. Jonathans mamma lades direkt i respirator där hon låg i 22 timmar."

Hjärtsäkra Höör

"Prognosen för henne ser just nu mycket god ut, tack vare Jonathan och hans systers fantastiska arbete. Men historien slutar inte där. Anledningen till att Jonathan kunde rädda livet på sin mamma är projektet "Hjärtsäkra Höör" som jag startade år 2012 efter att ha upptäckt att skolan inte hade följt läroplanen när det gäller HLR. Jag upptäckte också att få vuxna och elever kunde HLR på skolan.

Senare i projektet har jag bland annat sett till att flera hundra personer har lärt sig HLR med hjärtstartare samt att vi placerar ut flertalet hjärtstartare i min kommun. T.ex. så har alla mina klasskompisar utbildats i D-HLR via Techmedico och Lifehelp. Den dagen fick även min skola en hjärtstartare sponsrad av Laerdal Medical AB. I utbildningen på min skola så deltog just Jonathan."

En verklig hjälte

"Jonathan berättade för mig idag att han nästan tyckte att jag var jobbig, som tvingade honom och mina klasskompisar till denna utbildning men nu i efterhand så är han evigt tacksam för att han fick chansen att gå utbildningen i D-HLR. Därför vill han påpeka vikten av repetition av HLR varje år, till alla som läser detta. Samt att man ska ha en registrerad hjärtstartare i sin närhet!

Jonathan är verkligen en HJÄLTE för att han vågade att agera och göra HLR på sin mamma inom 30 sekunder från att han upptäckte henne i soffan. Han gjorde verkligen allt rätt! Denna historia ger mig verkligen ett kvitto på mitt livräddande arbete i Höör och Sverige." /Johan Månsson Christell, 15 år.

En hälsning från Jonathans mamma

"För några dagar sedan var jag med om något som verkligen skakade om mitt liv. Många av er har kunnat läsa om en 10-årig tjej och en 15-årig kille som räddade livet på sin 37-åriga mamma. Vilka HJÄLTAR. Den mamman var jag och jag är mer än stolt över att få ha dessa i mitt liv. Med mycket smärta efter att under nästan 4 timmar genomgått återupplivning efter ett totalt hjärtstopp.

Av allt detta har jag inget minne men efter att ha fått det återberättat och efter att ha fått prata med en av doktorerna som återupplivade mig så vet jag att jag var uträknad först. Det var osäkert om jag ens skulle vakna ur respiratorn och om jag gjorde det så skulle jag varit förlamad och blind.

Det tog ca 22 timmar innan jag vaknade med mina fina systrar vid min sida som kastat sig i bilen för min skull och så du mamma och Lindy, pappa och min helt fantastiska make, alla var ni hos MIG i omgångar. Låter kanske som något man gör men för mig betyder det ni visade där och då att det finns ett VI där jag ingår och det betyder allt. Jag är så oerhört glad att jag lever, utan men, men framförallt för att ni finns och nu vet jag att ni finns för mig på riktigt, älskar er så..."

På bilden ovan ser ni Jonathan, med ljust hår och svarta kläder, träna HLR för första gången i sjunde klass med klasskompisarna i Höör. Tillsammans räddar vi liv.