Hjärtat trivs i öppna landskap

Utan förvarning svartnade det och han försvann bort i ett tomt ingenting. Men flickvännen Gisela Häggblad räddade honom tillbaka.

Kvinna och man vända mot varandra vid ett köksbord

Anna von Brömssen

– Mitt plötsliga hjärtstopp gjorde att jag omvärderade livet, säger Peter Ulin. 

Peter Ulin och Gisela Häggblad hade precis kommit hem från resan till New York. De hade ätit koreanskt, gått hand i hand över Brooklynbron. Livet på topp. Men i Paris höll de på att missa anslutningsflyget hem till Göteborg.

När de sprang genom folkhavet kände Gisela att Peter verkade tung på något vis. Nu satt hon i köket i Kungsbacka och drack te medan Peter duschade. Dunsen lät som en flyttlåda. Kanske är det katten, tänkte hon.

– Ingen förvarning, ingen smärta. Sedan blev det svart, tyst och ett ingenting, berättar Peter Ulin nästan ett år efteråt.

Plötsligt hjärtstopp i duschen

Gisela gick för att fråga om ljudet. Duschkabindörren stod på glänt. Genom springan såg hon att han hade fallit samman och var blå i ansiktet. Plötsligt hjärtstopp. Peter höll på att dö framför henne. Att låsa upp mobilen, att slå 112 – chocken gjorde att hennes finmotorik krånglade.

– Han är 53 år, han är blå, ni måste hjälpa mig, sade hon till SOS Alarm.

Gisela Häggblad hade gått en kurs i hjärt-lungräddning och instruerades vidare av 112. Peters ansiktsfärg hade skiftat till röd då ambulanserna nådde fram.

Stress möjlig förklaring

Ingen diagnos, inget i hans familjehistoria. Hjärtstoppet tycks oförklarligt. Bland medelålders och äldre är åderförfettningssjukdom huvudorsak till plötsligt hjärtstopp och det är oftast livsstilsbundet. Peter var överviktig när hjärtat slutade slå.

– Möjligen har mångårig stress i arbete och privat bidragit.

Restaurangbranschen, fiskbranschen, byggbranschen.

– Sådan var jag. Jakt på pengar, grym stress. I mycket arbetade jag sönder mitt dåvarande äktenskap och efter skilsmässan 2006 drack jag allt mer. Självmedicinerade. Mitt byggföretag gick i konkurs 2008. Jag var fysiskt och psykiskt utmattad. Till slut insåg jag att jag måste ändra mitt liv. 

En ICD läser av och förebygger

Peter Ulin klippte med alkoholen och blev bättre på att lyssna till kroppssignaler. Han läste energianalys på yrkeshögskola, började som konsult för Göteborg Energi och kortade arbetstiden.

– Efter hjärtstoppet insåg jag att livet är förgängligt. Därför har det lilla och nära blivit viktigare än någonsin för mig.

På Hallands sjukhus Varberg fick Peter en implanterbar defibrillator, en ICD, inopererad. Kontinuerligt läser den av hjärtat och griper in om det är fara för hjärtstopp.

Snabba insatser livsavgörande

  • Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga av oväntad anledning upphör och den drabbade förlorar medvetandet. I Sverige drabbas 10 000 varje år av plötsligt hjärtstopp. Av de som dabbas utanför sjukhus överlever endast 548.

  • Vid ett plötsligt hjärtstopp, som inte sällan orsakas av en hjärtinfarkt, övergår hjärtats normala rytm i ett så kallat kammarflimmer (ventrikelflimmer) och pumpförmågan upphör omedelbart att fungera. Detta är en katastrof för hjärnan, som är beroende av syresatt blod för att kunna fungera.

  • Vid ett hjärtstopp ökar risken för död med 10 procent för varje minut som går innan behandling startar. Det är med andra ord livsavgörande att omgivningen snabbt sätter igång hjärt-lungräddning inklusive hjärtstartare (defibrillator) i väntan på ambulansen.