”Det värsta av allt är att barnen inte har sin pappa”

Över en natt förlorade Maria sin man Patrik av ett plötsligt hjärtstopp. Bara 45 år gammal drabbades han och ingen vet varför. Som ett sätt att gå vidare i sorgen startade Maria en insamling för Patriks och alla andras hjärtan.

Man och kvinna vid ett bord på en restaurang

Det var en vanlig kväll hemma i huset i Nynäshamn. Maria, Patrik och de två tonåringarna låg och sov när ett konstigt ljud plötsligt väckte Maria. Det var Patrik som lät. Marias första reaktion var att han bara skojade eller att han drömde något och lät i sömnen, men sen började han krampa och då förstod Maria att det var på allvar.

-Jag började tänka att han kanske hade fått en stroke. Han var vit i ansiktet och blå om läpparna så jag ringde 112. Barnen kom och tog över samtalet så att jag kunde göra hjärt-lungräddning, berättar Maria.

Efter tio minuter var brandkåren på plats och tog över med en hjärtstartare. Sedan kom ambulansen och i en timmes tid försökte man få igång Patriks hjärta, men det startade inte igen.

-Hjärtat hade stannat och man vet fortfarande inte varför. Patrik var i okej form och han var ju bara 45 år. Från att sitta vid köksbordet och allt är som vanligt till att inte vakna igen. Det är så svårt att förstå, säger Maria.

Mycket stöd från omgivningen

Maria har bara sporadiska minnen från den första tiden efter Patriks bortgång. Det var många praktiska frågor och måsten och hennes bild av de veckorna är att hon sitter på en stol i köket och att det rör sig folk runtomkring henne.

Föräldrar, syskon, vänner, arbetsgivare alla har de varit ett fint stöd till familjen berättar Maria.

-Mitt i all skit inser man hur många vänner man har, men det värsta för mig idag är att barnen inte har sin pappa. Självklart saknar jag min man och bästa vän, men jag är vuxen och måste på något sätt acceptera hur livet är och blir. Tjejerna är 13 och 17 år idag och att vara tonåring är jobbigt nog i sig. Att de då också förlorat sin pappa har gett en ny dimension till den jobbiga tonårstiden. 

Startade insamling i Patriks minne

Tiden efter dödsfallet kände Maria att hon ville göra något meningsfullt. Hon surfade runt och sökte information och insåg hur vanligt det är med hjärtsjukdom. Då bestämde hon sig för att starta en insamling till hjärtforskningen. Först satte hon upp ett mål på 3 000 kronor. Det målet överträffades efter bara några veckor och nu ett drygt år senare är insamlingen uppe i över 50 000 kronor.

-Många tror att alla dör i cancer. Att hjärtsjukdom är så vanligt är det inte många som vet. Att starta en insamling blev ett sätt att kanalisera sorgen och sprida budskapet för att få folk att vakna upp. Vi måste ta vara på livet, vi lever bara en gång, säger Maria.

Här hittar du insamlingen till Patriks minne