Hittade tidning bland soporna – skänkte 8 miljoner

Person som slänger sopor i ett soprum

Uppdaterad: 2023-09-11 | 2023-09-11

En generös person skänkte hela åtta miljoner kronor till Hjärt-Lungfonden efter att ha läst ett reportage om hjärtstartare i tidningen Forskning för hälsa. Tidningen hittade han av en slump när han skulle slänga soporna.

Det var en ren slump att mannen läste reportaget om Hjärt-Lungfondens företagssamarbete Hjärtsäkrat grannskap, som går ut på att låta grannar samla in pengar för inköp av hjärtstartare till sina bostadsområden. Han skulle slänga sopor och intill en av tunnorna låg ett exemplar av Forskning för hälsa.

– Jag läste artikeln och tänkte att detta med att få ut fler hjärtstartare i samhället är något väldigt bra. Det ville jag bidra med en gåva till, säger mannen som är bosatt i Göteborg, men vill vara anonym.

Kontaktade Hjärt-Lungfonden

Mannen ringde till Hjärt-Lungfonden och frågade hur det går till att skänka en stor summa pengar till fonden, något han aldrig gjort tidigare.

– Vi är fantastiskt glada över att han vill hjälpa till och skänka en stor summa till projektet och forskning om hjärtstopp. Att få ut fler hjärtstartare där människor bor kan rädda liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfondens ekonomiavdelning hjälpte sedan mannen att föra över en del av sin aktieportfölj vilket innebar åtta miljoner kronor i gåvor. Gåvan är öronmärkt för att användas till projektet Hjärtsäkrat grannskap under en tioårsperiod. Det betyder att de som vill starta en insamling i sitt flerbostadshus eller grannskap får en startsumma på 5 000 kronor direkt från hans generösa gåva. Det gör i sin tur att summan som är kvar att samla in, för ett paket med hjärtstartare och utomhusskåp, landar på cirka 20 000 kronor.

Jag vill att min gåva ska leda till fler hjärtstartare i Sverige under många år.

Att mannen valde Hjärt-Lungfondens projekt berodde ytterst på att han tycker att det är konkret och att det hjälper hjärtsjuka människor direkt.

– Det är viktigt för mig att min gåva räcker länge. Jag hoppas att vi kan rädda liv tack vare det, säger givaren, som varit intresserad av både forskning och aktieaffärer i 40 år.

Vill du också att vi får ut fler hjärtstartare där människor bor?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.