Annelie räddade liv med HLR

Mitt under en fotbollsmatch ramlade 38-årige Martin ihop helt livlös. Han hade drabbats av plötsligt hjärtstopp. Tack vare hjärt-lungräddning i kombination med en hjärtstartare kunde hans liv räddas.

Kvinna med kort brunt hår och glasögon i ett skogsområde

En höstdag åkte Annelie Eriksson och hennes man för att se på sin sons fotbollsmatch i Skärhamn. När det bara var fem minuter kvar av matchen stöter två av spelarna ihop med sina huvuden och skallar varandra. Båda faller ihop men reser sig snabbt igen, men plötsligt händer något oväntat berättar Annelie.

-Ett par sekunder efter fallet tar den ena killen, som heter Martin, sig för huvudet och ramlar ihop igen på planen. Det tar inte lång stund innan en annan spelare springer fram till läktaren och ropar efter en läkare eller sjuksköterska i publiken.

Annelie, som jobbar som sjuksköterska till vardags, reser sig direkt och springer ut på planen. När hon kommer fram till Martin ligger han på sidan och krampar.

- Jag vände honom på rygg och då slutade han krampa. Han visade inga livstecken, ingen puls eller andning. Jag ropar till de andra att de ska ringa 112 för vi har ett hjärtstopp.

Hjärt-lungräddning i väntan på ambulans

Som sjuksköterska är Annelie utbildad i hjärt- lungräddning och börjar direkt göra hjärtkompressioner. Ytterligare en tjej som heter Jennie kommer också springande och säger att hon är sjuksköterska.

- Jag fortsatte med kompressioner och hon gör inblåsningar. Vi gjorde ett kort uppehåll då vi tyckte att han började andas och lade honom på sidan men då slutade han andas igen.

Efter en kvart kom brandkåren med hjärtstartare. De kopplade på hjärtstartaren och kunde ge en stöt och plötsligt kände Annelie en svag puls.

När ambulans och helikopter kom till platsen kom Martin till medvetande och kunde prata. Han flögs direkt till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där ett team stod redo. Han undersöktes och opererades omedelbart. Det visade sig att han hade fått en hjärtinfarkt som ledde till hjärtstopp.

Den snabba hjälpen var avgörande

När Martin kom på återbesök kunde man konstatera att han var helt återställd. Han har inget fel på hjärtat, inga minnessvårigheter och inga hjärnskador. Att Annelie och Jennie kunde påbörja hjärt-lungräddning inom tre minuter räddade Martins liv och hade han inte fått hjälp så fort hade han förmodligen fått men.

-Innan den här händelsen hade jag aldrig gjort hjärt-lungräddning på en riktig person och jag har alltid funderat på hur jag skulle reagera i skarpt läge. Näst efter mina barns födelse är det här det mest känslomässiga som jag varit med om. Jag är så glad att det gick bra och känslan efteråt när jag träffade Martin och såg liv i hans ögon och såg honom med sin sambo och deras sexåriga dotter. Den känslan är helt obeskrivlig.

Hjärtsäker zon

Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp. Bara 500 överlever. Tack vare hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare kunde Martins liv räddas. Hjärt-Lungfonden vill Hjärtsäkra Sverige så att alla arbetsplatser är utbildade och har tillgång till en hjärtstartare om någon drabbas. Kontakta oss så hjälper vi er att bli en hjärtsäker zon! Tillsammans räddar vi liv.