AIK hedrar Ivan Turinas minne genom stöd till forskningen

AIKs fotbollslag tar en gruppbild på fotbollsplanen

Publicerad: 2023-09-22 | Uppdaterad: 2023-09-22

Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Endast cirka 600 överlever. Detta är något som AIK Fotboll bittert fick erfara för tio år sedan, då klubbens målvakt Ivan Turina gick bort efter att ha drabbats av ett hjärtstopp i sömnen.

Den 2 maj 2013 avled Ivan Turina i sömnen, endast 32 år gammal. Dödsorsaken skulle visa sig vara ett medfött hjärtfel. Ivan lämnade ett stort tomrum efter sig, men hans minne lever starkt kvar inom AIK – på läktaren, i omklädningsrummet, genom supportrar och forna lagkamrater.

Ivan Turinas minne har hedrats på många sätt genom åren. Bland annat blev tragedin starten på ett fördjupat samarbete mellan AIK Fotboll och Hjärt-Lungfonden. Sedan 2021 är AIK officiell välgörenhetspartner och genom olika initiativ har AIK:s supportrar bidragit till att mer än 800 000 kronor har samlats in till forskningen om hjärt- och lungsjukdomar.

Skänkte 22 hjärtstartare

Utöver insamlingen av pengar har AIK, i samarbete med Hjärt-Lungfonden och Philips, skänkt 22 hjärtstartare som placerats ut på platser där de behövs som mest, i områden där det tidigare saknades tillgång till hjärtstartare.

Genom att placera hjärtstartarna utomhus i värmeskåp har de gjorts tillgängliga så att alla i området kan få användning för dem dygnet runt om någon drabbas av hjärtstopp. Forskning visar nämligen att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett plötsligt hjärtstopp.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Fakta: Plötsligt hjärtstopp

  • Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat plötsligt stannar. Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet, saknar puls och normal andning.

  • Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp.

  • Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till cirka 600 räddade liv om året idag. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Par i dämpad belysning

För närstående och anhöriga

När någon närstående drabbas av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom dyker det ofta upp många frågor. Här har vi samlat information som kan vara till hjälp.

Om att vara närstående
Personer som ger hjärt-Lungräddning vid ett hjärtstopp

Hjärt-lungräddning steg för steg

För att den som drabbats av plötsligt hjärtstopp ska ha en chans att överleva måste man börja med hjärt-lungräddning omedelbart. Lär dig första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen vid hjärtstopp.

HLR steg för steg-guide
Omslag av tidningen forskning för hälsa

Vår tidning Forskning för hälsa

Vår egen tidning Forskning för hälsa är full av livsstilsråd, recept och tar upp det senaste inom hjärt-lungforskning och hälsovetenskap. Bli månadsgivare och få tidningen hem i brevlådan – eller läs den digitalt!

Ta mig till tidningen och arkivet