8 av 10 arbetsplatser har ingen hjärtstartare

Nästan 80 procent av svenska företag har ingen hjärtstartare på arbetsplatsen. Drabbas någon av ett hjärtstopp kan en hjärtstartare vara skillnaden mellan död och liv.

En hjärtstartare på en vit hylla

– Att ha en hjärtstartare borde vara lika självklart för alla företag som att ha en brandsläckare, säger Joakim Edqvist, chef och ägare för Västertorps Däck- och Bilservice.

På Västertorps Däck- och Bilservice söder om Stockholm arbetar åtta personer som möter en strid ström av människor. Folk stannar för att tanka, kommer till verkstaden för bilservice, däckbyten, svetsningar med mera.

Erfarenhet av hjärtsjukdom gjorde valet lätt

Ägaren Joakim Edqvist, 44, har egen erfarenhet av hjärtsjukdom. Han drabbades av kraftigt hjärtflimmer och opererades i somras.

– När något sådant händer ser man verkligen tillvaron i ett nytt ljus. Jag ville ge något tillbaka till Hjärt-Lungfonden och skänkte 50 000 kronor. Då fick vi samtidigt en hjärtstartare till vår arbetsplats. Vi har också startat en egen insamling till Hjärt-Lungfonden, och länkar till fonden på vår hemsida.

Joakim har varit med om att en kund kollapsade på grund av ett plötsligt hjärtstopp för några år sedan.

– Han var 62 år. Vi gav honom hjärt-lungräddning, en kvinna som var sjuksköterska hjälpte till direkt och ambulansen kom efter tio minuter. Men hans liv gick inte att rädda. Hjärtstopp är vanligare än vad många tror – och drabbar såväl äldre som yngre.

Så många som 78 procent av svenska företag har ingen hjärtstartare på arbetsplatsen. Det visar en undersökning som Hjärt-Lungfonden har gjort bland små och medelstora företag.

De vanligaste skälen till att företagen inte har skaffat en hjärtstartare är att de känner att de har för lite kunskap eller att det kostar för mycket.

– Jag tror att många resonerar som jag gjorde: Självklart ska vi investera i en hjärtstartare – men så blir det inte av. Mitt råd till andra företagare är att göra det i dag, innan ni står där och bevittnar ett hjärtstopp, säger Joakim Edqvist.

En hjärtstartare kan rädda liv

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp – bara cirka 600 överlever. Får den drabbade hjärt-lungräddning samt en stöt av en hjärtstartare inom tre minuter ökar chansen till överlevnad med hela 75 procent.