39-åriga Patrick fick plötsligt hjärtstopp under motionsloppet

Mitt i ett hinderbanelopp slutade Patricks hjärta slå. En akut hjärtinfarkt ledde till ett hjärtstopp och gjorde att Patrick Danckwardt blev liggande i snöglopp och lera. Hur länge är det ingen som vet. Räddningen var att första person på plats genast startade HLR.

Man med svart träningströja i skogsområde

Motionsloppet som Patrick deltog i är inte för de klena. Det krävs rejält god fysik för att i flera timmar kunna springa den utmanande hinderbanan i och runt Flottsbro skidbacke i Huddinge.

Patrick Danckwardts hustru Chaly hade anmält dem båda, men en fotskada gjorde att hon fick titta på när Patrick sprang iväg den där lördagen i mars 2017. Beskrivningen av vad som sedan hände blir hennes, för Patrick själv har fortfarande en veckolång minneslucka.

Han minns inte att han sagt till kompisarna att han kände sig trött, att han tänkte avbryta och att de kunde springa vidare. Inte minns han heller medtävlaren som hittade honom på den isiga marken och genast startade hjärt- lungräddning (HLR). När det hände stod Chaly en bit bort och såg hur några medtävlande började vifta med armarna.  

-Jag förstod att något hänt och gick dit för att se om jag kunde hjälpa till. Men när det var Patrick som låg helt livlös på den kalla marken förstod jag ingenting, säger Chaly Danckwardt.

Hjärtstartaren fick inte igång hjärtat

Patrick var medvetslös. Inte heller tävlingens sjukvårdare, som snart var på plats med hjärtstartare, fick igång hans hjärta. Efter ambulanstransport till Danderyds sjukhus blev det omedelbart operation. Och bredvid stod en chockad Chaly med Patricks sönderklippta träningskläder i en svart säck och hans pulsklocka i handen.

-Allt var ett virrvarr i mitt huvud. Tänk om han inte skulle vakna igen. Patrick var 39 år och våra tre barn var då 9, 11 och 15, säger hon.

I två dygn hölls han sedan nerkyld och nersövd. När Patrick väcktes upp igen var allt som hänt borta. Han kunde inte ens komma ihåg vad som hänt samma dag, att barnen varit på besök eller att kompisarna ringt.

-Det mesta som hände den veckan är fortfarande borta ur minnet, säger Patrick.

”Vi röker inte, tränar och äter medelhavskost”

Hjärtinfarkten orsakades av förträngningar i höger kranskärl. En stent som vidgat det förträngda kärlet samt hjärtmediciner gör att Patricks liv i ganska snabb takt kunnat återgå till det normala. Han har även börjat träna igen flera gånger i veckan, men pressar inte lika hårt längre.

-Annars är det inte mycket jag kunnat förändra. Vi gjorde ju redan allting ”rätt”; vi röker inte, tränar och äter medelhavskost. Men jag har bytt jobb och driver eget så att jag själv bestämmer tempot, säger Patrick.

Charly är tacksam för forskningen:

-Man kan tycka att en ökad överlevnad vid hjärtstopp med någon procent inte är så mycket, men för oss kan det vara det som gjorde hela skillnaden. Och för Patrick som kommer äta hjärtmediciner livet ut kommer fortsatt utveckling av nya läkemedel göra en viktigt och stor skillnad på livskvalitén, säger Chaly.

Hjärtstoppet tog hårt på frun Chaly

Samtidigt har det varit svårt för Chaly att hitta tillbaka till det som var det normala. Hon, som var den mest hälso- och träningsinriktade av dem båda, klarar knappt av att träna längre. Oron för vad som kan hända vill inte släppa.

-Egentligen har hjärtstoppet varit ett större trauma för mig, familjen och vännerna än för Patrick. Han minns ju inget. Vi är alla så tacksamma för att Patrick är bra igen och att hjärtstoppet hände där det fanns hjälp, men jag önskar att det fanns ett bättre stöd även för anhöriga i sådana här situationer, säger Chaly.

Chaly Danckwardt har bloggat om allt som hände kring Patricks hjärtstopp. Läs mer på https://www.chaly.se/plotsligt-hjartstopp-pa-ett-motionslopp