Simons hjärta stannade i väntan på operation

Simon Strömberg är 34 år och bor i Bankeryd, tillsammans med sin fru Bea och två barn. Ett par dagar innan han skulle operera in en hjärtstartare drabbades han av ett hjärtstopp. Här delar han sin historia. 

Bild på Simon med hans familj på en brygga och bild på Simon sittandes i sjukhusrum

Simon Strömberg och hans familj

Publicerad 10 januari 2023 |

Ett skadat hjärta som behövde opereras akut

– När jag var 25 år kollade jag upp hjärtat och då visade det sig att jag hade akut hjärtsvikt och en aorta som riskerade att spricka. En operation skulle laga min aortaklaff och byta ut en bit av aortan. Men under operationen gick något snett vilket ledde till att jag fick en hjärtinfarkt och permanenta skador på hjärtat. Dessutom blev klaffen inte riktigt bra.

Fick hjärtstopp bara dagar innan operationen

– Efter det har jag väntat på en ny operation och förra våren var det dags för mig att få en CRT-D, ett slags pacemaker med hjärtstartare. Några dagar före operationen vaknade jag och kände att allting snurrade innan det blev svart. Min fru ringde 112 och började göra HLR med instruktioner från telefonoperatören. När ambulansen kom användes hjärtstartare och man fick liv i mig. Då hade hjärtstoppet pågått i 20–30 minuter. Någon dag efter stoppet fick jag CRT-D:n inopererad och låg kvar en vecka på sjukhuset.

Mitt tips till andra i samma situation är att våga leva och inte låta rädslan sitta i förarsätet. Och lyssna på kroppen.

Mitt tips till andra i samma situation är att våga leva och inte låta rädslan sitta i förarsätet. Och lyssna på kroppen. Med tiden lär man sig tyda kroppens signaler, vilket kan vara svårt i början.

Idag mår Simon bättre

– Idag mår jag bättre och min CRT-D gör stor skillnad. Dessutom har jag opererat in en mekanisk klaff nu under hösten. Men jag är fortfarande hjärntrött.

Illustration hjärtsvikt

Om hjärtsvikt

När adaptationen inte längre räcker till för att kompensera för belastningen råkar hjärtat in i det som vi kallar för svikt, vilket betyder att hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen. Samtidigt ökar blodtrycken inne i hjärtat.

Lär dig mer om hjärtsvikt
Tidningen Forskning för hälsa - för dig som är månadsgivare

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu